Congres & Expo ‘De Vrouw 1813-1913-2013′

de-vrouw-congres-knhgIn 1913 bestond het Koninkrijk der Nederlanden 100 jaar en dat werd gevierd. Vrouwenorganisaties grepen die gelegenheid aan om een grote tentoonstelling te organiseren: ‘De Vrouw 1813-1913’.

Het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) organiseert een congres en tentoonstelling over deze bijzondere historische tentoonstelling onder noemer ‘De Vrouw 1913-2013′…………

Met de tentoonstelling ‘De Vrouw 1813 – 1913’ wilden de vrouwenorganisaties destijds laten zien wat vrouwen bijdroegen aan cultuur, economie en maatschappij.

Daarnaast vroeg men aandacht voor misstanden en stelde men aan de orde dat vrouwen in veel gevallen nog gezien werden als tweederangs burgers waren.

Nu, een eeuw verder, heeft het KNHG een op vrijdag 8 november aanstaande congres georganiseerd om de balans op te maken van de positie van vrouwen in Nederland in de afgelopen 200 jaar.

De lezingen op het congres zijn gekoppeld aan de thema’s van de tentoonstelling van 1913. De opening van het congres wordt bijgewoond door prinses Beatrix in de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag.

Daarmee wordt een traditie voortgezet. Haar overgrootmoeder, grootmoeder en moeder waren aanwezig bij de opening van de tentoonstellingen over de historische ontwikkeling van de positie van vrouwen in 1898, 1913 en 1948.

Als een soort museaal Droste-effect wordt een tentoonstelling over de tentoonstelling ‘De Vrouw 1813-1913’ gehouden. De boeken, objecten en foto’s van en over ‘De Vrouw 1813-1913’ geven een hedendaags publiek inzicht in de grootschaligheid en veelzijdigheid van de expositie uit 1913. Waarom kozen vrouwen toen voor de tentoonstelling als propagandamiddel, wie waren de feministen achter de tentoonstelling en wat was er zoal te zien?

Lees ook:Koningin Beatrix spreekt zelf de documentaire in over haar leven
Lees ook:De abdicatie van Beatrix van Oranje Amsberg
Lees ook:Stem mee voor het mooiste portret van Beatrix
Lees ook:Gender@War: mannen en vrouwen in WO I
Lees ook:Na 123 jaar is Nederland straks koninginloos

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>