Miss Holocaust-overlevende: Auschwitz nr 80277

MissHolocaustSurvivorToen ik bovenstaande aanhef las, werd ik eerst even misselijk, maar toen ik doorlas begreep ik de zin ervan.

18 vrouwen tussen de 70 en de 95 jaar lieten zien dat Hitlers moordmachine de Joden toch niet hadden uitgeroeid. Hallo, wij zijn er nog!

Winnares: de 93-jarige Shoshana Kolmer straalt met een kroontje op haar hoofd en haar getatoeëerde nummer 80277 uit Auschwitz op de arm…..

Keurig opgemaakt en gecoiffeerd, met juwelen om de hals, maar allemaal in donkere jurken. Met gezichten die ondanks de make-up getekend zijn door ouderdom en ontberingen, de pijn en het verdriet nog in de ogen, en het kampnummer in de onderarm gebrand, zo schrijft het AD vandaag.

De vrouwen voelen zich met elkaar verbonden door de doodsangsten die ze in hun leven hebben uitgestaan en de familieleden die ze in de Tweede Wereldoorlog verloren. Maar met de deelname aan de verkiezing willen ze juist de kracht van overleven bewijzen.

De omstreden verkiezing wekt in Israël afschuw bij sommige overlevenden en nabestaanden. Smakeloze uitbuiting van kwetsbare vrouwen.

De organisator, een pro-Israëlische evangelische stichting, zegt dat de vrouwen zich juist beter voelen als ze zich mooi kleden en opmaken.

Zo ook winnares Shoshana Kolmer. Enkele maanden geleden huilden Iraanse jongeren bij een bezoek nog aan haar voeten toen ze vertelde over de verschrikkingen in de nazikampen.

Hoe ze als 21-jarige vrouw naar Auschwitz werd gestuurd, dierbaren verloor in de gaskamers, meeliep in de dodenmars en elke dag voor een kampbewaker zong om een extra stukje brood te verdienen. “Zelfs toen ik aan tyfus en andere ziektes leed, durfde ik niet naar een dokter te gaan, omdat dat mijn einde zou betekenen. Zij zouden me hebben vermoord.”

Na haar bevrijding uit het kamp emigreerde Kolmer in 1946 naar Israël, waar ze een gezin stichtte. Haar woning werd verwoest door een raket van Hezbollah. Nu woont ze in een tehuis voor Holocaust-overlevenden. En wint ze een miss-verkiezing. “Ik dank God dat hij mij deze dag heeft gebracht.”

De dames deden natuurlijk wel even een heuse camerarepetitie!

Lees ook:70 jaar na Auschwitz: Klara (101) overleefde, omdat het gas op was
Lees ook:Johanna ter Steege in Franse film over Auschwitz
Lees ook:Auschwitz 70 jaar later: Angela Merkel hamert op Duitse verantwoordelijkheid
Lees ook:Onderzoek naar nu 90 jarige vrouwelijke kampbeul Auschwitz
Lees ook:GROOTS GEBAAR: Holocaust-overlevende Eva knuffelt nazi Oskar Gröning

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>