De 10 weduwen van Sulawesi krijgen €20.000.- en excuses

OldAsianBeauty10 weduwen van mannen die in 1946 en 1947 door Nederlandse militairen op Zuid-Celebes (nu Sulawesi) werden doodgeschoten, krijgen een schadevergoeding uitgekeerd.

De Nederlandse ambassadeur zal daarnaast namens de Staat in het openbaar zijn excuses aanbieden.

De regering is een en ander onlangs overeengekomen met de advocate van de weduwen……..

Tijdens de dekolonisatieoorlog tussen Nederland en Indonesië kregen commandotroepen eind 1946 de opdracht om Zuid-Sulawesi te ‘zuiveren’ van opstandelingen.

Onder leiding van kapitein Raymond Westerling en onderluitenant Vermeulen werd de orde in 3 maanden tijd hersteld. Hierbij zou keihard zijn opgetreden.

In 1954 stelde een onderzoekscommissie vast dat er op Zuid-Sulawesi militaire misdrijven waren begaan. Kapitein Westerling zou tijdens de 3 maanden ongecontroleerd zijn gang hebben kunnen gaan.

Een jaar geleden eisten de 10 weduwen een schadevergoeding van de Nederlandse Staat. Volgens hun advocate, Liesbeth Zegveld, ging het de vrouwen echter niet zozeer om geld maar meer om excuses en erkenning voor het leed.

In april liepen de onderhandelingen tussen de weduwen en het ministerie van Buitenlandse Zaken nog op niets uit. De vrouwen hadden toen een bedrag van €10.000,= en schriftelijke excuses aangeboden gekregen, maar dat werd afgewezen.

Nu is uiteindelijk afgesproken dat de weduwen €20.000,= krijgen en dat in het openbaar door de ambassadeur excuus zal worden gemaakt. Een soortgelijke schikking is eerder getroffen in de zaak Rawagede.

Lees ook:17 andere weduwes van Sulawesi eisen ook smartengeld
Lees ook:Weduwen van Sulawesi en minister Timmermans opnieuw in overleg
Lees ook:Liesbeth Zegveld: ‘weduwen van Celebes kunnen niet bij excuses zijn’
Lees ook:17 weduwen van Sulawesi boos, omdat BuZa niet over de brug komt
Lees ook:Nederlandse troostmeisjes willen net als hun Koreaanse lotgenotes excuses

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>