Nederlandse troostmeisjes willen net als hun Koreaanse lotgenotes excuses

Vanmorgen werd bekend dat de Japanse premier Abe excuses zal aanbieden aan de vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog als seksslaaf dienden voor Japanse militairen.

De Nederlandse Stichting Japanse Ereschulden is verbaasd over de snelheid waarmee het akkoord tussen Japan en Zuid-Korea over deze zogenaamde ‘troostmeisjes’ is gesloten.

“Kennelijk heeft de politieke druk van de Verenigde Staten op Japan en Zuid-Korea ervoor gezorgd dat de regering van Abe tot deze conclusie komt….

Aldus voorzitter Van Wagtendonk, meldt NOS Nieuws.

Hij is blij dat het probleem van het erkennen, 70 jaar na de oorlog, eindelijk is opgelost. “En als Japan nu sorry zegt tegen de Koreaanse vrouwen, dan zal ik ervoor zorgen dat die excuses er ook komen voor Nederlandse vrouwen.”

In Nederland hebben sommige troostmeisjes ruim 10 jaar geleden een financiële vergoeding gekregen. Een deel heeft toen ook om principiële redenen nee gezegd. Zij wilden eerst dat Japan erkende dat het oorlogsmisdaden heeft gepleegd. Naar schatting waren er zo’n 400 Nederlandse troostmeisjes.

“Wat heel fascinerend is, is het enorme bedrag”, zegt Van Wagtendonk. “Het gaat om 1 miljard yen (zo’n 7,6 miljoen euro), dat is aanzienlijk meer dan eerder werd gesuggereerd.”

Het is van groot belang hoe de verontschuldiging eruitziet, zegt Van Wagtendonk. “Is het inderdaad zo, zoals wordt gesuggereerd, dat er een handgeschreven brief komt van de premier, of wordt het meer in algemene termen gezegd? Het gaat niet alleen om het geld, maar ook om de erkenning van wat de Japanse soldaten hebben gedaan.”

Van Wagtendonk wil weten hoe deze deal tot stand is gekomen. “Dat zal ik ongetwijfeld in het nieuwe jaar aan de Japanse ambassadeur vragen.”

Lees ook:Zogenaamde ‘troostmeisjes’ verdienen excuses
Lees ook:Obama wil zaak seksslavinnen van Japan voor eens en altijd schikken
Lees ook:Zuidkoreaanse ‘troostmeisjes’ voor USA-militairen eisen excuses
Lees ook:Japanse historici betitelen troostmeisjes uit WO II als normaal verschijnsel
Lees ook:Japanse historici roepen op tot waarheid over gedwongen seks door ‘troostmeisjes’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>