De laatste der Begijnen is afgelopen weekend heengegaan

BegijnhofIn België is afgelopen weekend de laatste begijn ter wereld overleden.

Met de dood van de 92-jarige Marcella Pattyn is de religieuze traditie, die nog stamt uit de Middeleeuwen, definitief verdwenen……..

Zo meldt Historiek.net.

Pattyn trad 71 jaar geleden toe tot de gemeenschap van begijnen. Omdat de regels voor begijnen zo streng waren, wilde niemand het meer worden. Pattyn liet tijdens haar laatste verjaardag weten het jammer te vinden dat ze de laatste begijn was. Pattyn was erg muzikaal, ze speelde accordeon, orgel en banjo.

De laatste Nederlandse begijn, Cornelia Frijters, woonde op het Bredase begijnhof en stierf in 1990.

Begijnen waren Rooms-Katholieke vrouwen die hun leven wijdden aan het geloof, maar die niet in een klooster zaten. Anders dan nonnen legden begijnen geen eeuwige geloften af, behalve die van kuisheid. Ook mochten begijnen wél hun eigendommen behouden.

De traditie begon in de twaalfde eeuw als gevolg van vernieuwende figuren als Sint-Norbertus en Sint-Franciscus die vooral boetedoening en armoede predikten. Steeds vaker kwamen vrouwen samen om religieuze verdieping te zoeken.

Door vooraanstaande vrouwen zoals de gravinnen Johanna en Margaretha van Vlaanderen werden in België en Noord-Frankrijk begijnhoven gesticht waar deze vrouwen samen kwamen.

Lees ook:Hoe vrouwen heel lang geweerd werden van de Olympische Spelen
Lees ook:Partnermoorden rijzen de pan uit in Spanje
Lees ook:Vrouwencarnaval: ook mannen toegestaan, mits …..
Lees ook:De wereld van criminele vrouwen
Lees ook:Historisch moment: minimaal 20 vrouwen verkozen in Saoedi Arabië

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>