Historisch moment: minimaal 20 vrouwen verkozen in Saoedi Arabië

Minstens 20 vrouwen zijn verkozen bij de regionale verkiezingen in Saoedi-Arabië van afgelopen weekend.

Het was de eerste keer dat ook vrouwen zich verkiesbaar konden stellen.

1 kandidate staat op een gelijk aantal stemmen met iemand uit haar kiesdistrict. Een loting moet uitsluitsel bieden; in dat geval zouden er zelfs 21 vrouwen in regionale parlementen gaan zetelen.

De verkiezingen van zaterdag worden gezien als historisch, aangezien Saudi Arabië het laatste land ter wereld was waar vrouwen niet mochten stemmen en zich ook niet verkiesbaar mochten stellen.

De 20 verkozen vrouwen vormen slechts een klein percentage van alle verkozenen: in totaal waren er 2106 zetels te verdelen in 284 gemeenteraden. Meer dan 900 vrouwen stonden op de lijst van in totaal 6440 kandidaten.

Bijna anderhalf miljoen mensen mochten zaterdag stemmen, waaronder 119.000 vrouwen. In sommige delen van het land was de opkomst onder de vrouwen 80%, wat veel hoger ligt dan de opkomst in het algemeen.

Volgens politicoloog Abdelkhaleq Abdullah zal zelfs dit bescheiden aantal verkozen vrouwen voor verandering zorgen in het conservatieve land. “Het is genoeg, zelfs als er maar 1 vrouw wint”, liet hij voorafgaand aan de verkiezingen weten aan The Guardian.

Lees ook:3 vrouwen verkozen tot raadsleden in Saoedi Arabië
Lees ook:Saoedische vrouwen voor het eerst naar stembus
Lees ook:Duitse politica die zaterdag werd neergestoken wordt burgemeester van Keulen
Lees ook:Saoedische vrouwen registeren zich om voor ‘t eerst te stemmen
Lees ook:865 vrouwen doen vandaag mee aan verkiezingen in Saoedi Arabiê

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>