Dit portret van Beatrix vond men 33 jaar terug te wulps

BeatrixAntonVerheijVeel schilderijen zijn er gemaakt van koningin Beatrix dit jaar. Kunstenaars werden uitgenodigd hún visie te verbeelden in verf, klei of plastiek voor de speciale expositie in paleis Het Loo.

Die opende eind januari ‘Beeld van Beatrix’. Bedoeld als eerbetoon aan haar 75ste verjaardag, maar omdat de koningin ongeveer tegelijkertijd haar abdicatie bekend maakte, is het tevens een afscheidstentoonstelling.

Daar is Beatrix in alle maten, vormen, kleuren en leeftijden te zien, die je maar bedenken kunt. Wat dat aangaat is er in haar 33-jarige regeerperiode veel veranderd. Nevenstaand portret werd in 1980 nog te wulps bevonden en verdween in de archieven………

Kunstschilder Anton Verhey uit Oldeholtpade, die het veelbesproken portret in 1980 maakte, exposeert het werk znu elf.

Samen met studiegenoten waarmee hij in de jaren ’70 de kunstenaarsgroep ‘Distel’ vormde, houdt de 74-jarige kunstenaar tot en met 17 juni een expositie in het Stedelijk Museum in Gouda. “Allemaal brengen we twee kunstwerken in. Een oud en een recenter exemplaar”, vertelt Verhey. Als recenter exemplaar koos hij het staatsieportret dat in 1980 voor opschudding zorgde. “Ik heb niet een werk van eergisteren gekozen, maar één waarmee ik berucht en beroemd ben geworden.”

In Gouda zijn ze er anno 2013 wel blij mee. “Dat het precies in het jaar van de troonswisseling is, is toeval. We hebben dit vorig jaar al besloten. Voor het museum is het extra leuk.”

Verhey schilderde het portret in 1980 in opdracht van de gemeente Weststellingwerf. Het hing net in de raadzaal toen media vielen over de wijze waarop de pas gekroonde koningin was afgebeeld.

“Men meende dat ik een parodie op de monarchie had gemaakt. In mijn naïviteit dacht ik echter dat ik een romantisch schilderij had gemaakt.”

In regionale media kwamen destijds de eerste kritieken. Al snel volgde de landelijke pers. Ook cabaretiers als Freek de Jonge en Wim Kan namen het op in hun shows. “Er werden grappen overgemaakt, dat was voor het Rijk de reden om het werk uit de roulatie te halen.”

De RVD liet het werk opslaan bij het Instituut Collectie Nederland (ICN), waar het dus na 33 jaar onder het stof vandaan is. Mijns inziens zou het hier heel mooi tussen passen…

Lees ook:Koningin Beatrix spreekt zelf de documentaire in over haar leven
Lees ook:Violiste Emmy Verhey stopt na 50 jaar met concerten
Lees ook:Stem mee voor het mooiste portret van Beatrix
Lees ook:De abdicatie van Beatrix van Oranje Amsberg
Lees ook:Koningin Maxima verwijderd uit Haagse Paleis van Justitie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>