Willem Arondéuslezing over Nederlandse verzetsvrouwen

De Willem Arondéuslezing heet zo naar de gelijknamige verzetsstrijder, die openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uitkwam n heeft als doel een debat uit te lokken over actuele maatschappelijke thema’s.

De laatste jaren was er veel te doen om de lezing. 2 jaar terug mocht Thomas van der Dunk de lezing niet houden omdat hij de PVV vergeleek met de NSB.

Commotie ontstond ook rondom de beoogd spreker van vorig jaar, René Boender, die €6500,- zou vragen voor een lezing van een half uur over sociale media.
De PVV had hier weer kritiek op.

Nadat Boender vervolgens een reeks intimiderende telefoontjes kreeg, zag hij van de lezing af. Uiteindelijk was correspondent Step Vaessen bereid gevonden te spreken………

Dit jaar verloopt de voorbereiding opvallend rustig.

Spreekster Marjan Schwegman is sinds 2007 werkzaam als directeur bij het NIOD. Haar onderzoek is gericht op het gebied van ‘gender, oorlog en natievorming’ waarbij zij speciale aandacht heeft voor het thema van de ‘vechtende vrouw’, zo publiceerde zij een studie over de rol van vrouwen in het Nederlandse verzet.

Over Willem Arondéus zegt Schwegman: “Het leven van Arondéus vind ik inspirerend omdat het laat zien dat verzet tegen een dictatoriaal regime politiek én persoonlijk is.”

De Willem Arondéuslezing wordt op dinsdag 16 april gehouden vanaf 20.00 uur in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem. Aanmelden kan tot uiterlijk 29 maart.

Lees ook:Rol van verzetsvrouwen veel te eenzijdig belicht
Lees ook:Gender@War: mannen en vrouwen in WO I
Lees ook:Frieda Belinfante: de eerste vrouwelijke dirigent en vergeten verzetsstrijdster
Lees ook:Heleen Mees doet volgende week TEDx-lezing over ‘rise and fall’
Lees ook:Heleen Mees zwijgt tijdens TEDx talk over waar iedereen op aast

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>