Universiteit Gent krijgt na 200 jaar een vrouwelijke rector

Om meer vrouwen aan de top van de universiteit te krijgen, heeft de UGent haar reglement voor de rectorverkiezingen aangepast.

Daardoor is het bijna zeker dat de nieuwe rector of vice-rector, die in mei worden verkozen, een vrouw is.

En dat na bijna 200 jaar………

Meer dan de helft van de studenten aan de Universiteit Gent is een vrouw. Maar hoe hoger je klimt op de academische ladder, hoe minder je er tegenkomt. Alle 11 decanen zijn mannen en in de bijna 200-jarige historie van de universiteit schopte geen enkele vrouw het tot rector of vice-rector.

Terwijl elke andere Vlaamse universiteit wel al een vrouw op een van die topfuncties had.

‘Weinig vrouwen stellen zich kandidaat omdat de combinatie met een gezinsleven loodzwaar is. Zelf heb ik altijd het geluk gehad dat mijn vrouw voor het huishouden zorgde’, zegt huidig rector Van Cauwenberge, die in mei zijn opvolger kent.

“Bovendien hebben veel vrouwen schrik van de machocultuur waarin ze zullen terechtkomen. Maar ik ben er zeker van dat er zich meer vrouwen zullen kandidaat stellen door het nieuwe reglement.”

Dat kwam er onder druk van het nieuwe decreet dat besliste dat de UGent iets aan de geslachtsongelijkheid moest doen. Daarom mogen er in alle faculteitsraden en commissies maar 2/3 mensen van hetzelfde geslacht zetelen.

En voor de post van rector en vice-rector moet de kiescommissie zowel een vrouw, als een man voordragen. De uiteindelijke beslissing ligt bij de raad van bestuur, maar het is de intentie dat een van de twee functies wordt ingevuld door een vrouw.

Om voldoende kandidaten te hebben, werd het kiesreglement aangepast. Vroeger moest een kandidaat ‘gewoon hoogleraar’ zijn, maar slechts een tiental vrouwen bekleden die titel. Daarom mogen vanaf nu alle (soorten) hoogleraars zich kandidaat stellen. Zo’n 40 vrouwen komen daardoor in aanmerking.

Gewoon hoogleraar in de medische genetica Anne De Paepe zal zich alleszins kandidaat stellen als vice-rector. De Paepe: ‘”Ik stel mij kandidaat omdat ik ervan overtuigd ben dat de samenwerking tussen mannen en vrouwen alle sectoren ten goede komt en dus ook de universiteit. Schrik om tussen al die mannen te gaan zitten, heb ik niet, want ik werk al mijn hele leven in een mannenwereld. Ik kom op voor mijn mening en laat mij zeker niet in een hoek drummen.”

Lees ook:Rianne Letschert (39) nieuwe rector magnificus Universiteit Maastricht
Lees ook:Prof. Mechteld Jansen eerste vrouwelijke rector Theologische Universiteit
Lees ook:Anne de Paepe is eerste vrouwelijke rector Universiteit Gent
Lees ook:Egyptische studente aangerand vanwege ‘foute’ roze trui
Lees ook:Tilburg University wil meer vrouwelijk academisch personeel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>