Hoffelijke mannen bezondigen zich aan goedbedoeld seksisme

hoffelijkheidEen man houdt de deur open voor een vrouw. Hij biedt een bibberend meisje zijn jas aan?

Hij houdt de paraplu boven haar hoofd.

Hoffelijkheid of seksisme?

Als het op gelijkheid aankomt, is de hoffelijke man een wolf in schaapskleren…….

Zo blijkt uit onderzoek van psychologen aan de universiteit van Boston.

27 heterokoppels, allemaal studenten, werden gefilmd terwijl ze een spelletje Trivial Pursuit speelden en daarna nog wat zaten te keuvelen.

Daarbij letten de onderzoekers nauwgezet op de interacties tussen de mannen en de vrouwen: hun niet-verbale communicatie zoals glimlachen en andere vormen van lichaamstaal.

Voor die observatiefase hadden de onderzoekers de persoonlijke idealen van de mannen opgemeten met de ‘Ambivalent Sexism Inventory’, die meet in hoeverre mannen het eens zijn met stellingen als ‘vrouwen voelen zich te snel aangevallen’ (een voorbeeld van vijandig seksisme) of ‘een goede vrouw moet door haar man op een voetstuk gezet worden’ (voorbeeld van welwillend seksisme).

Instemmen met een stelling die gelijkheid veronderstelt, zoals ‘vrouwen moeten tijdens een ramp niet eerder gered worden dan mannen’ toont aan dat iemand minder geneigd is tot welwillend seksisme.

Hoe hoger de mannen hadden gescoord op de schaal van het welwillend seksisme, hoe groter de kans dat ze zich geduldig toonden en vriendelijke non-verbale gebaren stelden. Ongeacht hoe de vrouwen zich gedroegen. Dus: hoe seksistischer, hoe hoffelijker.

De mannen die hoog scoorden op de schaal van het welwillend seksisme gebruikten ook meer positieve emotioneel geladen woorden en waren geduldiger toen een vrouw twijfelde tijdens het gezelschapsspel. Met dat gedrag onderschrijven die mannen volgens de onderzoekers de idee van de vrouw als het zwakkere geslacht.

“Dat soort ridderlijkheid getuigt van een zeer paternalistische, beschermende blik op vrouwen”, aldus hoofdonderzoeker Jin Goh. “Maar het draagt wel bij aan de ongelijkheid. Die mannen verwachten immers niet dat vrouwen zich grote doelen stellen”.

Lees ook:Collega’s bedoelen het soms ‘goed’, maar seksisme is altijd nadelig
Lees ook:Maandblad OPZIJ verzamelt alledaags seksisme
Lees ook:Vrouw als agressor en man als object bij omgedraaid seksisme
Lees ook:Sommig seksisme vinden vrouwen wel lekker
Lees ook:Cate Blanchett laakt seksistisch Hollywood in haar Oscar-speech

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>