Wielrenster Marijn de Vries laakt belachelijke bikinimodellen

RondemisserAls tijdens de podiumceremonie na de vrouwenkoers van de Flanders Diamond Tour in Belgie 4 bikinimodellen het podium met winnaars komen opleuken, kan wielrenster Marijn de Vries zich niet meer inhouden.

Ze slingert er een tweet uit: ‘Een regelrechte schande’.

Daarover bericht vandaag RTL Nieuws.

Maar dan ontstaat er een digitale storm, waarin de wielrenster ook veel bagger over zich heen krijgt.

“Twitter ontplofte, leek wel. Ik word nu steeds neergezet als een zeurende feminist, maar dat is onzin”, aldus De Vries. “Ik kan best tegen seksueel getinte grappen, maar ik mis de gelijkwaardigheid hier.”

De rondemissen (rondemissers) en andere ‘seksistische versieringen’ zijn de Nederlandse wielrenster al jaren een doorn in het oog.

“Meisjes worden als een soort objecten neergezet om de boel te versieren, dat is niet respectvol. Het gebeurt helaas wel vaker rondom koersen, eigenlijk rondom sport in het algemeen.”

Want, zo redeneert ze, hoewel er steeds vaker ‘rondemisters’ worden ingezet bij vrouwenkoersen, dragen die wel meer kleren dan de ‘rondemissen’.

“Die bikini’s zijn volledig misplaatst erotisch. Wat is er mis met een jurkje?” Ze vervolgt: “Als je dan toch iets ludieks wilt doen bij vrouwen, zet dan mannen in zwembroek neer.”

Ze heeft lang getwijfeld of ze zich wel moest uitspreken hierover. “Maar ik merkte dat ik dit toch echt veel te ver vond gaan.”

De organisatie heeft al excuses aangeboden, maar zegt dat niet zij, maar de regionale organisatie verantwoordelijk zijn. “Een beetje laf”, zegt De Vries. “Zij zijn de hele dag aanwezig en hadden er tijdig iets aan kunnen doen.” De regionale organisatie wilde met de bikinimeisjes proberen meer aandacht te trekken voor de koers. “Leuk, maar probeer de volgende keer maar wat anders.”

De Vries hoopt dat als meer vrouwen hun stem laten horen, koersorganisaties die dit in de toekomst overwegen zich wel even achter de oren zullen krabben. “Ik denk dat ze dat na deze klachtenstroom op Twitter ook wel zullen doen.”

Lees ook:Meld intimidatie en belediging via Twitter
Lees ook:De dagelijkse, discriminerende digitale diarree op Twitter
Lees ook:De ‘You Go Girl 2013′ is Kromkommer’s Jente de Vries
Lees ook:Taiwan heeft voor ‘t eerst een vrouwelijke president
Lees ook:RTL Z discusseert vandaag over het vrouwen quotum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>