Als je wat zegt over seksisme ben je ‘Juffrouw Truttenbol’

YasmineSchillebeeckxOp 7 maart schreef blogster Yasmine Schillebeeckx een opiniestuk op demorgen.be naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag, een dag later.

Daarin beschrijft ze het afgelopen jaar al zeer veelvuldig benoemde ‘catcalling’ onder de titel ‘Mijn naam is niet Hey Sexy’

“Ik wil zowel vrouwen als mannen raken”, schreef de 24 jarige Yasmine , toen ze haar blogpost naar de Belgische krant mailde.

“Ik wil vrouwen het gevoel en de geruststelling geven dat ze hierin niet alleen staan. Ik wil mannen aan het nadenken zetten en doen beseffen dat een vluchtige opmerking niet altijd onschuldig is.”

Ze schrijft uit haar eigen ervaringen met seksisme.

“Ze schreeuwden voor mij onverstaanbare opmerkingen naar elkaar, maar uit hun intonatie kon ik maar al te goed opmaken dat ze ongepaste, vieze opmerkingen over mijn lichaam maakten.”

EN “Het zijn mannen als deze die je als vrouw het gevoel geven dat je lichaam aan hen toebehoort. Dat jij als vrouw alleen op de aarde gezet bent om er mooi uit te zien. Dat je bloedeigen lichaam altijd onderworpen zal zijn aan de mening en de blikken van mannen.”

Niet iedereen was even content met haar bijdrage. Haar collega en journalist bij diezelfde krant De Morgen Marc Didden gaf in zijn column een duidelijke sneer naar haar.

“Ik las ook hier en daar wat brieven van Juffrouwen Truttenbol die zich erover beklaagden dat ze wel eens nagefloten worden door bronstige bouwvakkers die ook nog iets als “Ciao bella!” roepen. Hoe erg is dat, zeg?”

Yasmine komt daarop met gepaste repliek.

“Jouw woorden doen me beseffen dat 1 artikel duidelijk niet genoeg was. Dat 1 anekdote over hoe ik als vrouw in het openbaar werd lastig gevallen niet genoeg was om mannen als jou te doen beseffen dat vrouwen. Niet Gelijk Behandeld Worden.

Alsof je je maar altijd gevleid moet voelen als mannen je leuk vinden. Gek is dat toch. Dat vindt ook mijn jonge Vlaamse collega-blogtser.

“Als ik zeg dat ik mij als vrouw niet altijd veilig voel op straat, dan overdrijf ik niet. Als ik zeg dat het als vrouw een traumatiserende gebeurtenis is om verbaal geterroriseerd te worden door een man die groter, sterker en ouder is dan ik, dan overdrijf ik niet.”

Yasmine roept vrouwen nu op op via #wijoverdrijvenniet om hun seksistische ervaringen te delen, om de aandacht nog maar eens op het fenomeen te vestigen. En het loopt inmiddels storm.

Lees ook:Ontboezemingen: Mildred Roethof gaat op zoek naar de ideale borsten
Lees ook:Ook zonder borsten zijn deze vrouwen ‘unbeschreiblich weiblich’
Lees ook:Trappen onder de gordel is het devies voor vrouwen die worden aangevallen
Lees ook:EK Voetbal Vrouwen laat zien wat echte vrouwen zijn
Lees ook:Turkse Erdogan: ‘Vrouwen zijn vooral bedoeld om te baren’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>