Ex-Tinder topvrouw klaagt bedrijf aan wegens seksuele intimidatie

WhitneyWolfeTinderWhitney Wolfe, ex topvrouw van Tinder, sleept de oprichters van de swipende dating-app voor de rechter.

Oprichter Justin Mateen zou haar meerdere malen een ‘hoer’ hebben genoemd in het bijzijn van de andere directieleden en haar talloze ‘seksistische, racistische en anderszins ongepaste berichten’ hebben gestuurd.

Mateen is voor onbepaalde tijd geschorst, meldt De Volkskrant vandaag.

De naam van Wolfe werd op het laatste moment van de lijst met mede-oprichters geschrapt. Reden: Tinder zou niet serieus worden genomen als men wist dat het bedrijf was opgericht door ‘een 24-jarige meisje’.

Daarom klaagt zij niet alleen Mateen aan vanwege seksuele intimidatie, maar ook mede-oprichter Sean Rad vanwege seksuele discriminatie.

In een reactie laat het moederbedrijf achter Tinder weten dat de beschuldigingen van Wolfe ‘ongegrond’ zijn. Wel erkent het bedrijf dat Mateen ongepaste berichten aan Wolfe heeft verstuurd. Daarom is de oprichter geschorst, in ieder geval voor de duur van het onderzoek.

Mateen zou Wolfe hebben versierd toen hij nog onder haar werkte, waarna de twee een aantal dates hadden. Toen de relatie verslechterde zou Mateen haar hebben verboden andere mannen te zien en zijn begonnen met het sturen van seksistische en racistische berichten, die in de aanklacht zijn te lezen.

Toen Wolfe over de intimidatie klaagde bij algemeen directeur Sean Rad werd ze naar eigen zeggen genegeerd. Ze zou zich aanstellen en ‘te emotioneel zijn’. Wolfe bood uiteindelijk haar ontslag aan – naar eigen zeggen ‘in ruil voor een bescheiden ontslagvergoeding en het behouden van haar aandelen’- maar werd door Rad ontslagen. Nu eist Wolfe een schadevergoeding, onder meer vanwege misgelopen inkomsten. De hoogte van deze vergoeding moet in de rechtszaak worden vastgesteld.

De oprichters van Tinder worden door Wolfe beschreven als de ergste voorbeelden van ‘het stereotype vrouwenhatende alfaman, dat zo vaak met start-ups wordt geassocieerd’. Wolfe is niet de eerste vrouw die de sfeer in een bedrijf in Silicon Valley als vrouwonvriendelijk bestempelt.

Verschillende activisten en critici klagen dat de start-upcultuur in San Francisco gepaard gaat met ‘extreem seksisme’. Volgens hen draait de cultuur volledig om de ‘brogrammer’, de feestende mannelijke programmeur, waardoor vrouwen zelden op leidinggevende posities belanden.

Lees ook:Tinder schikt inzake seksuele intimidatie ex-topvrouw
Lees ook:Ex Tinder-ontwikkelaarster maakte vrouwvriendelijker versie Bumble
Lees ook:De eerste feministische datingapp
Lees ook:In de modellenwereld verdienen mannen een schijntje van wat vrouwen cashen
Lees ook:Oilily-oprichtster Marieke Olsthoorn (72) overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>