18-jarige Neha Gupta wint Kindervredesprijs

NehaGuptaEen 18-jarig Amerikaans meisje heeft dit jaar de Internationale Kindervredesprijs gewonnen.

Neha Gupta helpt tienduizenden weeskinderen in India en de Verenigde Staten.

Haar stichting Empower Orphans heeft bijvoorbeeld 5 bibliotheken, 4 computerlokalen, een wetenschapscentrum en een naaiatelier opgezet voor de kinderen.

Ze heeft ruim een miljoen dollar ingezameld.

“Neha is dan ook het bewijs dat kinderen veranderingen in gang kunnen zetten door zelf in actie te komen”, aldus de jury.

De Kindervredesprijs is bestemd voor een kind dat zich inzet voor de rechten van kinderen.

Gupta kreeg de prijs in het Haagse Vredespaleis uit handen van de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu. Koning Willem-Alexander zat in de zaal.

Er waren nog twee andere kinderen genomineerd. De 17-jarige Aleksej zet zich in voor homojongeren in Rusland, de 13-jarige Andrew uit Ghana zamelt geld in voor Afrikaanse kinderen die zijn getroffen door hongersnood.

De prijs ging vorig jaar naar het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai. Zij was door de Taliban in Pakistan in haar hoofd geschoten, omdat ze zich inzette voor onderwijs voor meisjes.

Het is de 10e x dat de Kindervredesprijs wordt uitgereikt. De onderscheiding is in het leven geroepen door de organisatie KidsRights.

Het begon in 2005, toen Neha bij haar grootouders in India was en een bezoek bracht aan het plaatselijke weeshuis. Neha besefte dat veel van haar leeftijdsgenootjes in het weeshuis ondervoed en ziek waren en geen toegang hadden tot onderwijs en gezondheidszorg. Daar wilde ze wat aan doen.

Neha begon klein: met een inzamelingsactie in haar woonwijk in Philadelphia. Ze ging van deur tot deur en haalde oud speelgoed op, dat ze weer verkocht via een ‘garage sale’. Daarmee haalde ze $800 op. Maar daar bleef het niet bij: in 9 jaar tijd groeide haar stichting uit tot een professionele organisatie en zamelde ze meer dan 1,3 miljoen dollar in en hielp al 25.000 kansarme kinderen in India en in eigen land.

Het bijzondere aan de stichting is dat alles wordt uitgevoerd door kinderen. Neha probeert via Facebook jongeren in actie te krijgen.

Lees ook:Malala (16) krijgt Internationale Vredesprijs van KidsRights
Lees ook:Taylor Swift verdiende in 2013 het meeste in muziekland
Lees ook:Malala (16) hier te zien in ‘College Tour’
Lees ook:Madonna is reeds miljardaire
Lees ook:Zeeuwse wereldvrouwen vrijwillig achter de tralies voor ‘Free A Girl’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>