Albinovrouwen zijn als loslopend wild in Afrika

WhiteBlackMovieIMoord, mutilatie, uitstoting uit de gemeenschap en ziektes zijn hun deel. Albino’s vrezen in Afrika voortdurend voor hun leven.

Ze worden vermoord om hun lichaamsdelen te gebruiken in potentieverhogende poedertjes, om goud te vinden of om zich met hun visnetten (gemaakt van albino-haar) te verzekeren van een goede vangst.

Albino-vrouwen zijn ook nog eens slachtoffer van verkrachtingen, omdat er een volksgeloof bestaat dat seks met hen aids kan genezen…………

Volgens een rapport van het Rode Kruis kan een heel lijk tot $75.000 opleveren.

De politie in Malawi mag nu het vuur openen om ontvoeringen van albino’s te verhinderen, melden diverse media vandaag.

Organisaties die zich inzetten voor albino’s zijn kritisch. “Ze ter plekke doodschieten helpt ons niet de aanstichters te pakken”, aldus directeur Vicky Ntetema van Under The Same Sun. De handel in lichaamsdelen zou bovendien zo lucratief zijn, dat criminelen zich vermoedelijk niet laten afschrikken.

De genmutatie die zorgt voor een pigmentloze huid komt wereldwijd voor. In de westerse wereld ‘slechts’ 1 op de 17.000 tot 20.000 is, in tropisch Afrika bij 1 op de 4000 en meer.

Het Afrikaanse klimaat, met zijn dikwijls overvloedige en ongenadige zonneschijn, is desastreus voor albino’s omdat ze gevoelig zijn aan licht en makkelijk verbranden omdat hun huid de UV-stralen niet tegenhoudt. Zij lijden dan ook vaak aan allerlei oogziekten en zijn zeer vatbaar voor huidkanker.

De sociale gevolgen zijn mogelijk nog erger, ten gevolge van de vele vooroordelen die leven over dit fenomeen, schrijft dewereldmorgen.be.

Zelfs de doden wordt geen rust gegund. Ze worden soms begraven in een cementen graf om ze te behoeden voor het roven van hun ledematen.

Albinokinderen worden verstoten door hun ouders of de dorpsgemeenschap en moeten dan een onderkomen vinden in kampen en scholen voor kinderen met een beperking. De moeder van een albinokind kan door haar man afgewezen worden en moet dan elders terecht.

In Tanzania worden albino’s voor hun eigen veiligheid samengebracht op het eiland Ukerewe in het Victoriameer. Het 44,8 miljoen inwoners tellende land, heeft maar liefst 200.000 albino’s.

Ze worden als minderwaardig beschouwd, niet in staat om iets te bereiken in het leven. Toch is er een albino-parlementslid in Tanzania verkozen geraakt, na tussenkomst van de president die hiermee zijn afkeer wou tonen voor de handel in dode albino’s.

Lees ook:Nieuwe zonnecreme wellicht hoop voor Afrikaanse albino-vrouwen
Lees ook:Politieke carriere voor vrouwen in Tanzania loopt via het bed
Lees ook:Meisje met ‘Michael Jackson Ziekte’ is gezicht van Desigual
Lees ook:Ariana maakt van haar huidziekte kunst
Lees ook:Deze vrouwen overleefden ebola (tot nu toe)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>