In Hongarije kun je het als slachtoffer van huiselijke geweld schudden

DomesticViolenceDe Hongaarse overheid laat vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijke gweld dan wel partnergeweld compleet aan hun trieste lot over.

Instanties, zoals de politie, artsen en maatschappelijk werkers, ontmoedigen hen stelselmatig om aangifte te doen en sturen zwaar mishandelde mensen z.s.m. terug naar huis……..

Dat constateert Human Rights Watch (HRW) na uitgebreid onderzoek.

De mensenrechtenorganisatie ondervroeg slachtoffers, advocaten, hulporganisaties en andere experts. De rondgang leverde een scala aan gruwelijke verhalen op over vrouwen die neergestoken, verkracht, vernederd en op andere manieren geterroriseerd worden door hun echtgenoot, maar totaal niet worden geholpen.

De autoriteiten reageren volgens HRW laks op meldingen en zorgen ook nauwelijks voor opvang: in heel het land zijn slechts 122 plaatsen in centra beschikbaar.

Rechters maken ook veel te weinig gebruik van hun mogelijkheden om daders een tijdelijk contactverbod op te leggen. Het ontbreekt ook aanklagers aan richtlijnen.

Huiselijk geweld is sinds afgelopen zomer als apart delict in de Hongaarse wet opgenomen. In de praktijk lijkt er echter nog niets veranderd, concludeert HRW.

Lees ook:Helft Nederlandse rechterlijke macht is vrouwelijk
Lees ook:10 extra Centra Seksueel Geweld erbij in Nederland
Lees ook:Mari Alföldy wint de Filter Vertaal Prijs voor Satanstango
Lees ook:Historisch moment: minimaal 20 vrouwen verkozen in Saoedi Arabië
Lees ook:Toch nog onverwacht: Turkije heeft record aantal vrouwen in parlement

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>