Vrouwelijke politici als speelkaarten vereeuwigd

AnnemoonVanHemelVrouw, spel en spiegeling; dat zijn de ingrediënten voor portretten die fotografe Annemoon van Hemel heeft gemaakt van alle vrouwelijke raadsleden en griffiers.

De foto’s hebben de vorm van een speelkaart met een gespiegeld portret en dat is niet voor niets…….

Het percentage vrouwen in de lokale politiek blijft al jaren steken rond de 27%.

De Amersfoortse gemeenteraad nodigt daarom vrouwen uit om politiek actief te worden, waar Annemoon van Hemel een bijeenkomst van bijwoonde.

“Ik ging erheen met vragen in mijn hoofd als: welke waarden vertegenwoordigen vrouwen in de politiek? Welke waarden willen ze vertegenwoordigen? En welke beelden roepen ze bij mij op? Tijdens de bijeenkomst vond ik daarop geen antwoorden. Maar het liet met niet los.”

Verder zoekend ontdekte ze dat het letterlijk de vrouwen zijn die de agenda van de gemeenteraad maken. Dat gebeurt in het presidium, samengesteld met raadsleden uit de partijen en ondersteund door medewerkers van de griffie, dat grotendeels uit vrouwen bestaat.

Doorvragend vielen Annemoon van Hemel nog een paar dingen op. “Ten eerste moet je als vrouw het politieke spel willen spelen, een spel dat nu nog door mannen wordt gedomineerd. Ten tweede zijn vrouwen ~meer dan mannen~ geneigd zich te spiegelen aan hun omgeving, aan hun gesprekspartners en aan maatschappelijke en sociaal-culturele ontwikkelingen. Het was een uitdaging om die bevindingen te visualiseren in beelden die prikkelen tot nadenken over de rol van vrouwen in de Amersfoortse politiek.”

Op 28 januari opent burgemeester Lucas Bolsius de expositie van deze Damekaarten van politici en griffiers in de Galerij van Stadscafé De Observant.

Lees ook:Groningen heeft de meeste vrouwelijke raadsleden, Limburg de minste
Lees ook:Tilburgse raadsvrouwen roepen naam van Aletta Jacobs aan
Lees ook:Mannen zijn roekelozer dan vrouwen op de beurs
Lees ook:Britse politicus: ‘Als een vrouw nee zegt, bedoelt ze misschien’
Lees ook:Toontje Sprenger, de Aletta Jacobs van Heusden & Altena

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>