Nederlandse ziekenhuis-top vervrouwelijkt nauwelijks

RosiePowerGisteren werd minister Jet Bussemaker door de Tweede Kamer nog aangevallen op haar database van 300 topvrouwen, maar hoe broodnodig dit is wijzen de cijfers van ziekenhuizen uit.

Want hoewel de zorg in Nederland in razend tempo vervrouwelijkt en met name op het gebied van medisch specialisten, bestaan  de raden van bestuur en de raden van toezicht van ziekenhuizen nog voor 80% uit mannen.

Dit meldt Skipr.nl naar aanleiding van de jongste cijfers van Epione

Weliswaar is sprake van een stijging van het aantal vrouwen in de raden van bestuur van academische ziekenhuizen van 10% naar 18%, maar dit is in absolute aantallen slechts een toename van 3 naar 5 vrouwen.

In de zorgsector als geheel was 35% van de bestuurders van het vrouwelijke geslacht in 2013, zo bleek uit een telling van Skipr.

Gezien de lage percentages bij ziekenhuizen kan worden geconcludeerd dat er meer vrouwen aan het hoofd staan van zorginstellingen.

Het aantal vrouwelijke rvt-leden in algemene ziekenhuizen was in 2007 reeds 18% bedroeg, evenveel als nu. “De echte invloed op beleid en verdeling van middelen is een voor vrouwen nog vrij gesloten bolwerk”, stelt Epione. “Vrouwen mogen wel het werk doen in ziekenhuizen, maar nog niet vaak meebeslissen.”

Klik hier voor meer cijfers en uitleg.

Lees ook:Viviane Reding: ‘Er verschijnen barsten in het glazen plafond’
Lees ook:Duitsland bereikt compromis over vrouwen-quota
Lees ook:Merendeel AEX-bedrijven voldoet niet aan Merkel norm
Lees ook:Steeds vaker vrouwelijke toezichthouders
Lees ook:Jet Bussemaker roept vrouwen op minder bescheiden te zijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>