IRIS: de kleurrijkste bejaarde op aarde

Vandaag kocht ik een Iris Apfel-bril.

‘Een wat, een wie?’, denken sommigen onder u. Anderen kennen deze verschijning wellicht van het blog, het boek en de documentaire van’Advanced Style‘ over hippe oldies in New York.

Maar het leven van Iris Apfel is op zichzelf al een boek en een film waardig. In The Big Apple is de interieurontwerpster en zakenvrouw een waar fenomeen.

De welbespraakte brillendraagster is een must see op elk cultureel event……

Eind augustus wordt dit Amerikaanse mode-icoon 94 jaar, maar deze extravagante lady gaat het niet rustiger aan gaat doen.

Ter ere daarvan draait op dit moment de documentaire IRIS over de Amerikaanse zakenvrouw, die o.a. voor 9 verschillende Amerikaanse presidenten het interieur ontwierp.

Uit het portret van documentairemaker Albert Maysles, blijkt dat iedereen iets van deze vriendelijke paradijsvogel wil; van een advies of een ontwerp tot kennisoverdracht. Haar telefoon gaat de hele dag af en ze is nog altijd springlevend.

Ofwel verticaal, zoals ze het spottend noemt. Iris Apfel wordt gevolgd tijdens haar dagelijkse bezigheden buiten de deur en binnenin haar kleurrijke smaakvolle woonambiance, bomvol kunstschatten en curiosa.

Met de uitzonderlijke kledingcollectie die zij in de afgelopen decennia verzamelde, haar brede, culturele kennis en creativiteit vormt ze een intrigerende protagonisten.

Beelden van het dagelijks reilen en zeilen van deze wereldse dame worden gelardeerd met opnames van televisieoptredens, oude foto’s en prachtige 16-mm reisopnames van haar inmiddels 100-jarige echtgenoot Carl.

De oneliners van Iris Apfel zijn berucht en beroemd:De docuumentaire IRIS draait op dit moment in de Verenigde Staten en komt later dit jaar ook naar Nederland. Hier alvast een kleurrijk voorproefje:

Lees ook:Kleurrijkste bejaarde op aarde: ‘More is more and less is bore’
Lees ook:Iris Apfel (93) blijft een modegezicht
Lees ook:Kleurrijke ladies van Advanced Style nu op DVD en iTunes
Lees ook:Verfilming van boek ‘Daglicht’ met Angela Schijf is bioscoophit
Lees ook:Iris Apfel is op haar 94ste bekender dan ooit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>