Vader Emma Curvers krijgt zijn dochter’s boek niet uit de handel

EmmaCurversDe vader van debuterend auteur Emma Curvers krijgt de roman van zijn dochter niet uit de winkels, middels een door hem aangespannen rechtzaak.

Het is de lezers wel duidelijk dat het fictie betreft……..

Zo oordeelde de rechtbank van Amsterdam vandaag.

De vader voelde zich gegriefd door het boek van zijn dochter, met wie hij enkele jaren geleden het contact heeft verbroken.

In een kort geding eiste hij dat het boek uit de handel zou worden gehaald. Ook wilde hij een rectificatie in de Volkskrant vanwege een interview van Emma daarin.

Curvers (1985) publiceerde afgelopen september met ‘Iedereen kan schilderen’, over een slecht functionerend Zuid-Limburgs gezin waarin de instabiele vader Hans Kostons alle aandacht opeist.

In het verhaal lijdt hij aan depressies, psychoses, koopziekte, hypochondrie, vernielzucht en suïcidale neigingen. De gezinsleden gaan veelvuldig in therapie, afzonderlijk en samen, tot iedereen aan zijn eigen geestelijke gezondheid begint te twijfelen.

In een interview met de Volkskrant gaf de schrijfster aan dat het hoofdpersonage deels geïnspireerd is op haar eigen vader. Toch was het boek niet bedoeld om met haar vader af te rekenen, zei ze tegen de krant.

De rechtbank ziet genoeg voorbeelden waaruit blijkt dat het personage Hans Kostons niet dezelfde is als de vader van de schrijfster.

Zo heeft Kostons schilderen als dwangmatige hobby, terwijl de vader die hobby niet heeft. “Hans Kostons is en blijft derhalve een romanfiguur en kan dus niet 1 op 1 met de vader worden vereenzelvigd”, aldus de rechter.

Lees ook:Vader debuterend schrijfster Emma Curvers is woedend
Lees ook:Niet voor arachnofoben: slangenmens transformeert in tarantula
Lees ook:Fotografe laat 5-jarige dochter poseren als de invloedrijkste vrouwen ter wereld
Lees ook:Tonke Dragt krijgt eindelijk erkenning in Groot Brittannië
Lees ook:Aleid Truijens en Margot Dijkgraaf schrijven respectievelijk biografie en literatuurstudie over Hella Haasse

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>