3Doc: Poolse meiden die ons (hele) vuile werk opknappen

3DocMeisjesVDVleesfabriekWaarom komen ze naar Nederland om voor een minimaal salaris ons vuile werk te doen? Omdat in Polen blijven nog slechter is, zeggen Dorota, Justyna en Malwina.

Ze zijn alledrie jong, Pools en werken in de Nederlandse vleesindustrie. Zwaar werk dat wij Nederlanders niet meer willen doen. Duizenden van dit soort meisjes komen ieder jaar naar West-Europa.

Uitzendbureau’s beloven ze een beter leven en goedbetaald werk, maar in de praktijk blijkt dat leven heel anders……

Hoe ze hier wonen, werken en leven, dat zien we niet. Waarom ze hier naar toe komen, dat horen we niet. Wie zijn deze nieuwe gastarbeiders?

Voor het eerst vertelt deze groep haar verhaal. En voor het eerst krijgen we een uniek inkijkje in een wereld die we normaal niet mogen zien. Achter de schermen in het slachthuis (20.000 dode varkens per dag), op het verlaten bungalowpark in het bos, in de Poolse discotheek en terug in Polen, thuis.

Malwina is 19 en heeft het gevoel dat ze nergens meer thuis is, niet op het arme Poolse platteland en niet op haar kleine kamertje op het industrieterrein in Boxtel. En aan de lopende band in de vleesfabriek is ze helemaal niet gelukkig. ‘s Nachts heeft ze pijn als haar vingers opzwellen van het koude werk en vraagt ze zich af waarom ze hier nog is. In Polen beseft ze dat er in haar moederland ook geen toekomst is en valt het afscheid van haar familie na ieder bezoek zwaarder.

Justyna is Polen ontvlucht omdat het écht niet langer ging; Een depressieve moeder, een vader die door brand is omgekomen én schulden zorgedn voor haar vertrek. Ze hoopt op een nieuwe kand in ons land, en komt terecht op ‘Kamp Uddel’, midden in het bos. Met 6 Polen in een klein huisje. Na een half jaar dreigt de volgende tegenslag, raakt ze haar baan kwijt?

Dorota droomt van roem, was in Polen ‘het mooiste meisje van de klas’ en wil met haar looks en gitaa de wereld veroveren. Maar in de praktijk staat ze iedere dag met stukken bacon in haar hand aan de lopende band. Heeft ze nog een andere keus? Op een dag is het genoeg en neemt ze een drastisch besluit.
sitestat

Lees ook:Antonina’s Dierenrtuin
Lees ook:Women On Waves stuurt abortusmedicatie per drone naar Polen
Lees ook:Zwarte Maandag: Polen is nog katholieker dan de paus, abortus blijft een issue!
Lees ook:Twee Poolse vrouwen zijn de heldinnen van de week
Lees ook:Waarom full time werkende moeders zo ontspannen zijn

1 Reacties // Reageer

One thought on “3Doc: Poolse meiden die ons (hele) vuile werk opknappen

  1. Stanislaw

    Mijn naam is Stanislaw, ik ben geboren in Skarzysko – Kamienna in Polen, geadopteerd en woon nu 19 jaar in Nederland. Ik heb deze documentaire bekeken, en met het werk, worden deze dames niet gelukkiger. Ze zijn jong, net als ik, ik ben nu 23. Zij verdienen een goede baan, dat hen motiveert in Nederland te gaan studeren, hogerop te geven, waardoor ze gelukkiger worden. Graag zou ik in contact met deze dames willen komen, om met hen te praten over hoe ik met hen kan werken aan werk, dat hen wel de mogelijkheid geeft aan een betere toekomst te werken. Wie wil mij er bij helpen om in contact te komen met deze dames ? want zij verdienen, net als elke jongere in Nederland, de mogelijkheden voor een goede baan, en dus de mogelijkheden voor een betere toekomst. Mail mij, [email protected]

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>