Zwarte Maandag: Polen is nog katholieker dan de paus, abortus blijft een issue!

Poland Abortion

Polen is naast Ierland 1 van de meest katholike landen van Europa. Vandaag gingen er tienduizenden, in het zwart geklede, vrouwen de straat op om te protesteren tegen de nieuwe wet die abortus volledig verbiedt en zelfs strafbaar maakt. In de stromende regen liep de stoet door de binnenstad van Warschau, onder zwarte paraplu’s en zwaaiend met zwarte vlaggen. Ook in Wroclaw, Krakau, Poznan en Stettin waren protesten.

De vrouwen hadden hun werk in de steek gelaten, hun winkels of restaurants gesloten of waren weggelopen uit de collegezalen na een oproep om in actie te komen. Ook een groot aantal mannen, had zich bij het protest aangesloten. Minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski uitte kritiek. “We verwachten een diepgaand debat over kwesties van leven, dood en geboorte, geen happenings, verkleedpartijen en nepproblemen.”

Het verzet richt zich tegen een omstreden wetsontwerp van het burgerinitiatief ‘Stop Abortus’, dat eind september in het Poolse parlement is behandeld. De wet kon daar op grote steun rekenen van de conservatieve partij (PiS) die de meerderheid heeft. Het burgerinitiatief had 450.000 handtekeningen ingezameld op een bevolking van 38 miljoen inwoners. De zwaardere wetgeving wordt gesteund door de Rooms-Katholieke Kerk. Zij willen juist een volledig verbod op zwangerschapsonderbreking en bovendien gevangenisstraffen voor de vrouwen en de artsen.

Onder de huidige wetgeving, uit 1993, is abortus alleen toegestaan wanneer het leven van de moeder in gevaar is, de foetus gebreken vertoont, of wanneer de zwangerschap het gevolg is van verkrachting of incest. Volgens officiële cijfers worden er in Polen jaarlijks enkele honderden abortussen uitgevoerd, maar activisten zeggen dat het werkelijke aantal veel hoger ligt, doordat ze illegaal uitgevoerd worden of in het buitenland

Zaterdag waren er al protesten bij het parlement in Warschau. Ook toen gingen vrouwen in het zwart gekleed als teken van rouw voor het verlies van het recht om zelf te beslissen of ze kinderen willen en voor de doden die waarschijnlijk vallen door illegale abortussen.

Lees ook:Women On Waves stuurt abortusmedicatie per drone naar Polen
Lees ook:Antonina’s Dierenrtuin
Lees ook:Vrouw overleden vanwege vooroorlogse abortuswet in Ierland
Lees ook:Parijs demonstreert tegen abortus
Lees ook:Azerbeidzjan aborteert duizenden meisjes-foetussen per jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>