ROST: over de meest gehate vrouw van Nederland na WOII

RostZe was 1 van de meest gehate vrouwen van Nederland. Nu, 6 jaar na haar dood, is het tijd om te onderzoeken wie zij werkelijk was.

ROST speelt zich af in Ben Trovato, de woning van Florrie Rost van Tonningen, ofwel de zwarte weduwe, in Velp.

Het is rond 2005. De weduwe heeft besloten haar memoires op papier te zetten en zoekt hiervoor hulp. “Het is een liefdesverhaal”, beweert zij, “een verhaal over eeuwige trouw…….”

ROST is een thriller waarbij mensen met verschillende geheime agenda’s in het leven van de weduwe stappen.

Hierbij speelt een belangrijk historisch document een grote rol: een rapport uit 1950 waarin wordt aangegeven dat haar man Meinoud Rost van Tonningen door ernstige stelselmatige martelingen van de Binnenlandse Strijdkrachten in 1945 tot zelfmoord is gedreven.

De weduwe heeft haar hele leven beweerd dat haar man vermoord is, maar vond geen gehoor. Het ministerie heeft dit rapport ruim 60 jaar lang in een heel diepe la bewaard.

ROST is qua verhaallijn gebaseerd op de boeken ‘De Ordening’ van Kees van Beijnum en ‘In Niemandsland’ van Ebbe Rost van Tonningen.

Door Theatergroep De Toetssteen nog de hele week in in het Amsterdamse Badhuistheater en volgens de recensie van mijn collega Inge Schouten van toneel.blog absoluut de moeite waard.

Lees ook:De ‘specialisaties’ van vrouwelijke criminelen
Lees ook:Tjitske Reidinga is een ideale vrouw
Lees ook:‘De drie zusters’ van Tsjechov als popconcert
Lees ook:Mensen zeggen vreselijke (goedbedoelde) shit tegen jonge weduwes
Lees ook:Mogen kinderen van ‘foute ouders’ ook meedoen aan de 4 mei-herdenking?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>