Oscar-winnares Jane Campion maakt topserie met Holly Hunter en Elisabeth Moss

TopOfTheLakeDe Nieuw-Zeelandse regisseuse Jane Campion ontving in 1994 een Oscar voor haar scenario van ‘The Piano’ en wist als eerste vrouw de Gouden Palm van Cannes te winnen.

Nu heeft ze weer iets bijzonders voor elkaar gekregen: ze schreef voor het eerst een misdaadverhaal en maakte hiervan een 6 uur durende miniserie……..

Samen met schrijfpartner Gerard Lee vertelt Campion het verhaal van een vrouwelijke detective, die zich vastbijt in de verdwijning van de 12-jarige, zwangere Tui.

Film1 sprak met haar over vrouwen die niet meer sexy zijn, seksistische alfamannen en de keuze voor hoofdrolspeelster Elisabeth Moss, bekend van ‘Mad Men’.

Het begon met een idee over een mannenkamp en een vrouwenkamp, waar vrouwen samenkomen, hun leven na de menopauze, vertelt Campion.

“Ik was geïnteresseerd in een groep waar niemand deel van uit wil maken. Een groep waar ik waarschijnlijk zelf deel van uitmaak. Ik ben er ook achtergekomen dat er een hoop vrijheid in schuilt, dat je niet meer als seksobject wordt gezien. Niet dat je geen seks meer hebt, maar dat er geen regels meer voor zijn. Ik denk dat er teveel regels zijn voor jonge vrouwen; hoe je sexy moet zijn, wat je wanneer moet doen met je mond en met je benen. Het is heel vermoeiend.”

Campion wilde een wereld van extremen laten zien. De mannen heel seksistisch en bruut. “Het personage Matt is zo’n man, maar ik vond het leuk dat hij eerlijk kon zijn. Als een van de vrouwen hem een verhaal vertelt zegt hij gewoon: ‘Dit is saai, je verveelt me enorm, houd je kop’. Matt was getrouwd met een Thaise barvrouw. Dat is heel gewoon voor mannen die geen vrouw kunnen krijgen. Die kopen liefde. Het gaat dan alsnog mis, maar hij heeft wel een mooie half-Thaise dochter, Tui. En op een dag loopt je dochter een ijskoud meer in omdat er iets gruwelijks is gebeurd, iets wat je niet kunt negeren omdat het zo erg is. Zwanger zijn op je 12e is best erg. Ik wilde vertellen hoe het gebeurd is en hoe het nu met het meisje is. Met al het drama erom heen.”

De gedeeltes in het verhaal over de verschillen tussen man en vrouw schreef Jane Campion samen met Gerard Lee.

“Ik liet hem mijn omschrijvingen van de personages zien en vroeg hem wat hij ervan vond. Hij vertelde me over mensen die hij kende, die volgens hem mooi in het verhaal zouden passen. Zoals Putty, een oud-marinier die wist dat hij iets fout had gedaan en hiervoor had geboet. We praatten erover en deden de personages na. Het was heel leuk om te doen.”

In de serie zit een niet-stereotype vrouwelijke detective gespeeld door Elisabeth Moss, omdat Campion een vrouw in die rol wilde. “Wel een mooie vrouw, maar geen schoonheid in de gebruikelijke zin. Wel een interessant persoon, een vrouw met problemen. Ze weet zelf niet hoe beschadigd ze is.”

Ook Holly Hunter die een hoofdrol speelde in ‘The Piano’ is weer van de partij. “We zijn vrienden gebleven en ik hoopte dat ze ja zou zeggen. Ze was perfect voor de rol van GJ, de leider van het vrouwenkamp. Ik ken niemand die lijkt op GJ, maar ik ken wel een man. En daar heb ik een vrouw van gemaakt. Hij is gebaseerd op U.G. Krishnamurti, hij is de meest vrije persoon die ik ooit heb ontmoet. De enige eigenlijk.”

De serie ‘Top of the Lake’ is vanaf vanavond elke dinsdag om 20:30 uur te zien bij Film1 Premiere. Ook zijn de afleveringen van deze miniserie na uitzending beschikbaar via Film1 On Demand en Film1 Go.

Lees ook:Jane Campion: “We zijn ernstig onder-vertegenwoordigd in ons vak”
Lees ook:Schrijfster Hanna Bervoets blij met verfilming van haar ‘Lieve Celine’ met Esmee van Kampen
Lees ook:Feminisme in Victoriaanse tijden: ‘Far from the Madding Crowd’
Lees ook:Regisseuse Jane Campion (The Piano) krijgt hoogste onderscheiding in Cannes
Lees ook:Regisseuse Jane Campion voorzitter filmfestival Cannes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>