Neelie Kroes houdt pleidooi voor Europese markt van e-boeken

new-ipad-ipad3-tablette-generique-03-IDBOOX“Ik weet dat sommigen de komst van het digitale als een bedreiging zien voor de boekensector. Maar wat mij betreft is het grootste risico dat we er niet in slagen om voordeel te behalen uit de nieuwe mogelijkheden.

Als we de toekomst niet omarmen, dan zal de sector beslist achterop raken en ingehaald worden door meer vooruitziende en dynamische landen; ingehaald door degenen die wel verder kijken en de toekomst binnenhalen. Dan zullen we onze economie benadelen, onze mensen en ons cultureel erfgoed……..”

Aldus Eurocommissaris Nellie Kroes in een lezing getiteld ‘Making Europe the home of eBooks’ op de laatste dag van de Franse boekenbeurs ‘Salon du Livre’, waarover boekblad.nl bericht.

Om aan te tonen dat de Europese boekenbranche haar kansen niet voldoende grijpt, wijst Kroes naar de VS waar e-boeken al een kwart van de omzet uitmaken, terwijl er in Europa maar 1 land is waarin het aandeel van digitale boeken boven de 2% ligt. Zij geeft 3 manieren om technologie in te zetten om te innoveren en de digitale achterstand in te lopen.

Ten eerste heeft de branche de juiste digitale content nodig. “Via Europeana zijn meer dan 26 miljoen stukken toegankelijk en met het geplande ‘Orphan Works Directive’ is een goed raamwerk aanwezig om meer content online te brengen. Maar het moet wel snel gebeuren.” Kroes prijst het Franse programma om een half miljoen boeken uit de 20ste eeuw die niet meer in druk zijn, te digitaliseren.

Ten tweede moeten we groter denken, maant Kroes. “Om te kunnen concurreren met de Amerikaanse reuzen redden we het niet met nationaal lapwerk. We moeten Europees denken om wereldwijd mee te kunnen komen.” Hierbij helpt standaardisering, zodat elke lezer in welk land hij zich ook bevindt, zijn boeken kan lezen, ongeacht het apparaat dat hij gebruikt. “Als de Europese uitgevers niet aan deze eisen tegemoet komen, dan zullen de consumenten hen met hun portemonnee wegstemmen. Of ze gaan naar de grote Amerikaanse bedrijven, die hen dat wel kunnen bieden.”

Kroes doet de suggestie om een Europees online platform op te zetten, dat lezers informeert over welke beoeken in welke formaten en welke talen beschikbaar zijn en bij welke internationale verkopers. “Ik en mijn organisatie staan open om mee te denken over grensoverschrijdende oplossingen.”

Ten derde spreekt Kroes zich uit voor harmonisering van de btw voor papieren en digitale boeken. Het is al een stap dat vanaf 2015 de belasting het land van herkomst geldt. Maar het zal nog langer duren voordat er één systeem voor papieren en digitale boeken in alle lidstaten is. Hiervoor moeten immers alle lidstaten het eens zijn. Wat betreft de Europese topvrouw komt dat er. “Het is goed voor de uitgeverijsector, voor het onderwijs en om kunstmatige marktverstoringen op te heffen.”

Kroes wijst er ten slotte op dat deze 3 punten niet alleen haar visie zijn. Bij een rondetafel vorig jaar waren uitgevers, distributeurs en platform providers het erover eens dat consumenten niet tegen grenzen moeten oplopen als ze e-boeken willen aanschaffen.

Lees ook:Neelie Kroes (72) tekent niet voor een 3e termijn EU
Lees ook:Neelie Kroes: ‘Digitale vaardigheden vormen de nieuwe geletterdheid’
Lees ook:EU commissaris Neelie Kroes gaat wellicht voor een 3e termijn
Lees ook:Neelie Kroes wil pensioenfondsen overhalen tot investeren in start-ups
Lees ook:De vrouwelijke Nachtwacht met Neelie Kroes, Sylvia Toth en Corinne Vigreux

1 Reacties // Reageer

One thought on “Neelie Kroes houdt pleidooi voor Europese markt van e-boeken

  1. Actie

    Erg naïef. Zowel de muziek als de film industrie slagen er al jaren niet in om het illegaal downloaden tegen te gaan. Er worden elk jaar weer miljoenen uitgegeven om toch weer nieuwe ideeën te verzinnen om het tegen te gaan of om winstgevend te blijven. Waarom zou je daar in godsnaam aan mee willen doen.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>