Promovenda ontdekt dat transgenders inderdaad hersenen hebben van de gewenste sekse

Sarah BurkeDe hersenen van jongeren die voor hun gevoel in het verkeerde lichaam zijn geboren, vertonen daadwerkelijk kenmerken die meer overeenkomen met die van het andere geslacht.

Dat concludeert hersenonderzoekster Sarah Burke in haar proefschrift.

Ze promoveert hier vandaag op aan het VUmc Amsterdam.

Mensen met genderdysforie identificeren zich met het andere geslacht en hebben het gevoel ‘in een verkeerd lichaam geboren te zijn’.

Jaarlijks melden zich ongeveer 200 kinderen met deze aandoening bij het Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie van het VUmc. Vanaf hun 12e jaar kunnen deze kinderen worden behandeld met pubertijdsremmers. Na de 16e verjaardag kan worden gestart met het toedienen van hormonen van het andere geslacht.

Met behulp van functionele MRI bestudeerde Sarah Burke hersenen van jongeren met en zonder zogeheten genderdysforie.

“Het blijkt dat de hersenen van deze jongeren kenmerken hebben die beter overeenkomen met hun ervaren gender dan met hun geboortegeslacht”, concludeert zij.

De promovenda liet de jongeren onder andere ruiken aan de geurstof androstadiënon, die in mannelijk zweet voor komt. Het is bekend dat alleen vrouwen op deze geur reageren in een specifiek hersengebied.

“Uit dit onderzoek blijkt dat de hersenen van adolescenten met genderdysforie zich gedragen als die van hun gewenste geslacht. Dus: de hersenen van jongens met genderdysforie reageren wél op de geurstof en die van de genderdysfore meisjes niet. Bij mensen zonder deze aandoening is dat juist andersom”, besluit Dr. Burke.

Lees ook:Mannelijke hersenen bestaan niet
Lees ook:Debbie Harry wil geen Blondie meer zijn
Lees ook:Nederland met NGO’s in voortrekkersrol seksuele gezondheid in de wereld
Lees ook:Mannen die carrière willen maken, moeten meer denken als een vrouw
Lees ook:In Duitsland mogen baby’s nu als androgyn geregistreerd worden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>