Een man is financieel geen goed plan!

kim-kEen echtgenoot is een slecht financieel plan. Daarvan raken gelukkig steeds meer Nederlandse vrouwen overtuigd.

Hun economische zelfstandigheid is de afgelopen jaren gestegen. Het verschil tussen het aandeel werkende mannen en werkende vrouwen wordt steeds kleiner……

Dat staat in de Monitor Arbeidsmarkt die minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher naar de Tweede Kamer zond, iets wat sinds 2010 2x per jaar gebeurt.

Het aantal vrouwen dat op zoek is naar een baan is gestegen van 37 procent in 1980 tot 65% in 2014. Bij mannen ligt de arbeidsparticipatie weliswaar hoger, maar de stijging is kleiner. Van 77% in 1980 naar 78% in 2014. Sinds de jaren ’80 stijgt de totale arbeidsparticipatie onafgebroken, voornamelijk dankzij vrouwen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek ziet iemand als economisch zelfstandig als diegene minimaal op bijstandsniveau voor alleenstaanden zit. In 2015 is dat bedrag vastgesteld op €913,- per maand. Daardoor steeg het percentage economisch zelfstandige vrouwen van 20 tot 65 jaar van 45% in 2003 naar 53% in 2013.

Het overige deel, 47%, heeft geen werk en is financieel afhankelijk van haar (ex)-partner of van een uitkering, of verdient met een deeltijdbaan te weinig om in de eigen levensbehoefte te kunnen voorzien. Van de mannen in dezelfde leeftijdscategorie was 70% in 2013 financieel onafhankelijk.

Voor het kabinet is de economische zelfstandigheid van vrouwen om meerdere redenen belangrijk. Zo worden vrouwen onafhankelijker binnen het gezin als het inkomen van de partner wegvalt en hoeven zij bij een scheiding geen gebruik te maken van sociale voorzieningen. In meer algemene zin wordt het talent van vrouwen, die steeds vaker hoogopgeleid zijn, bij het toetreden tot de arbeidsmarkt beter benut.

Lees ook:Internationale Vrouwendag 2015: economische zelfstandigheid
Lees ook:3/4 vrouwen vindt economische zelfstandigheid belangrijk, maar slechts de helft is het
Lees ook:Participatie vrouwen op arbeidsmarkt stabiliseert, meer onderneemsters
Lees ook:Helft Nederlandse vrouwen economisch op eigen benen
Lees ook:Kosten van de kinderen zijn barrière voor vrouwelijke carrière

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>