Geëmancipeerde landen hebben sportief meer succes, ook bij de mannen

IreenWüstLanden die grotere inspanningen doen om gendergelijkheid te stimuleren, sturen ook meer atleten naar evenementen zoals de Olympische Spelen en behalen daar meer medailles.

Een grotere emancipatie leidt zowel bij vrouwelijke als mannelijke atleten tot betere resultaten………

Dat blijkt uit onderzoek van de Grand Valley State University, dat de prestaties van meer dan 130 landen op de Olympische spelen sinds de 2e helft van de jaren ’90 analyseerde, waarover Express.be bericht.

De wetenschappers voegen er aan toe verrast te zijn dat een grotere gendergelijkheid ook een positieve impact heeft op de medaillekansen van mannelijke atleten, al kan daarvoor geen concrete verklaring worden gegevan.

“Omvang en de rijkdom van de bevolking hebben een positieve invloed op het sportieve succes van een land, maar ook de mate van gendergelijkheid heeft een groot effect”, aldus onderzoeksleider Aaron Lowen.

“Voor elke stijging met 10% op de gendergelijkheids-index, kon bij mannelijke atleten een extra medaille worden opgeteld. Bij vrouwelijke atleten is er sprake van een toename met anderhalve medaille. Eerdere studies hebben al uitgewezen dat een grotere gendergelijkheid kan gekoppeld worden aan een betere economische ontwikkeling en een betere vorming van de jongeren, maar datzelfde geldt ook voor sportief succes.”

Lees ook:De koningsdroom van kampioene Marianne Vos
Lees ook:Ireen Wüst als ‘beste vrouw van Sotsji’ onderscheiden
Lees ook:Seksisme in de topsport
Lees ook:Van gelijkheid tussen mannen en vrouwen wordt iedereen beter
Lees ook:Vrouwen in de top van een bedrijf maken ook mannen tevredener

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>