Vader heeft nog altijd het eerste ‘recht’ op de gezinsauto

2CVIn gezinnen met een conservatieve kijk op het rollenpatroon krijgt de man de prioriteit op het gebruik van de gezinswagen.

Wanneer hij gebruik maakt van de enige wagen van het gezin, blijkt het echtpaar er ook vaak van overtuigd te zijn dat ze zich geen 2e auto kunnen veroorloven, ook al zou dat het leven van de vrouw als forens verlichten……..

Dat is de conclusie van een langlopend onderzoek van wetenschappers aan de University of Gothenburg, dat in het midden van de jaren ’90 werd opgestart en over een periode van 10 jaar werd uitgespreid.

Dit patroon blijkt zelfs vaak gehandhaafd wanneer de vrouw met behulp van een auto een betere positie op de arbeidsmarkt zou kan krijgen. Het omgekeerde komt bijna nooit voor. Aan de mobiliteit van de man kleeft geen prijs.

De prioriteit van zijn mobiel zijn wordt in deze gezinnen algemeen aanvaard en wordt nooit ter discussie gesteld.

Gezinnen die meer gelijkheid tussen partners nastreven, zijn sneller geneigd om 2 auto’s te kopen of andere oplossingen te zoeken.

Tijdens de duur van het onderzoek heeft er volgens onderzoeksleidster Ana Gil Sola wel een lichte verschuiving plaats gevonden. “‘s Mans invloed op de afstand woon-werken, de reissnelheid en het gebruik van de auto zijn is wel afgenomen. Toch blijven ook nu nog altijd duidelijke verschillen merkbaar.”

Lees ook:Vrouwen nemen het stuur over van de mannen
Lees ook:Carrière van vrouwen zorgt voor evenwichtiger verhoudingen in gezin
Lees ook:Bedrijven Il Sogno dicht i.v.m. vermissing zakenvrouw Nikki Lawalata
Lees ook:Vrouwen stoten veel minder CO2 uit dan mannen
Lees ook:Charlotte Leuw succesvol met haar autoblog voor vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>