Hoger opgeleiden zijn slanker

ditch_your_fat_friends_stayIn de studentensteden Utrecht, Amsterdam, Nijmegen en in de rijke regio Gooi & Vechtstreek is het percentage te zware volwassenen het laagst.

Te zwaar wil zeggen: een BMI van 25 of hoger…….

Dat blijkt uit cijfers van de eerste gezamenlijke Gezondheidsmonitor van de GGD’s, het CBS en het RIVM.

Deze instanties vroegen vorig jaar 400.000 Nederlanders van boven de 18 naar hun gezondheid en levensstijl.

In de regio’s waar veel lager opgeleiden wonen, zoals Zuid-Holland Zuid, Twente, Drenthe en Zuid Limburg, is het percentage te zware mensen het hoogst. Meer dan de helft kampt daar met overgewicht.

Hoe meer hoger opgeleiden in een regio, zoals in Utrecht (38%), Amsterdam (41%), Nijmegen (45%) en de Gooi & Vechtstreek (45%), hoe minder inwoners overgewicht hebben. Utrecht is dus de slankste stad van Nederland.

Overgewicht blijkt sterk samen te hangen met de genoten opleiding. Van de mensen die na het vmbo verder geen opleiding meer deden, is ruim 60% te zwaar. Van degenen met een universitaire opleiding is dat 33%.

Leeftijd is ook een belangrijke factor: hoe ouder, hoe groter de kans op overgewicht. Een woordvoerster van het CBS laat weten dat de cijfers daardoor een licht vertekend beeld geven.

“Wat je eigenlijk wilt vergelijken zijn mensen die ook echt vergelijkbaar zijn. In Utrecht wonen veel studenten, jonge mensen die nu nog veelal slank zijn. Die wil je vergelijken met inwoners van een soortgelijke studentenstad. Vergelijk je die populatie echter met Zuid-Limburg, dan vergelijk je ze met een sterk vergrijsde populatie. En overgewicht komt vaak met de jaren.”

Als er van vergelijkbare individuen uit wordt gegaan, moet het aantal te zware mensen in Utrecht naar boven worden bijgesteld en staat Amsterdam op de eerste plaats.

De organisaties keken ook waar de meeste rokers wonen. Ook hier blijkt dat in de regio’s met de meeste lager opgeleiden de hoogste aantallen roken. Het gaat dan om de steden in de Randstad, zoals Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam en Utrecht.

Maar ook in de landelijke regio’s zoals bijvoorbeeld Noord Nederland en Zuid-Limburg wordt flink gerookt. Gemiddeld is hier een kwart roker.

Gevraagd naar hoe mensen hun gezondheid ervaren, zijn Zuid-Limburgers het minst positief. In Friesland, de Gooi & Vechtstreek, Hollands Midden en IJsselland noemen de meeste mensen hun gezondheid goed of zelfs zeer goed.

Het lijkt de droom van elke (te zware) vrouw: afvallen. Onderstaand gifje was de internethit van deze week, meer dan 3 miljoen keer bekeken. De timelapse van Amanda: zij ging van 100 kg naar 60 kg in 1 jaar tijd..

Hoe slimmer de mens, hoe slanker de pens!

1

Lees ook:Hoogopgeleide vrouwen pakken het vaakst de fiets
Lees ook:Hogeropgeleide vrouwen discrimineren minder bij solliciaties
Lees ook:Hoogopgeleide vrouwen zijn langer en slanker
Lees ook:Hoogopgeleide mensen zijn gezonder en gelukkiger
Lees ook:Of vindt u dat het wel klaar is met de emancipatie van vrouwen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>