Succes vrouw knaagt aan zelfvertrouwen van haar man

'The Politician's Husband, starring David Tennant, and Emily Watson. Photographer: Ed Miller

Hoe succesvoller een vrouw wordt, hoe meer dat aan het zelfvertrouwen van haar mannelijke partner knaagt.

Mannen ervaren het hoger op de maatschappelijke ladder komen van hun partner als een persoonlijk verlies.

Vrouwen hebben exact het omgekeerde……….

Dat blijkt uit onderzoek van Kate Ratliff van de University of Florida onder 900 heteroseksuele stellen, waarover de American Psychological Association deze maand publiceert.

In een eerste test werden het probleemoplossend vermogen en de sociale intelligentie gemeten van de mannen en de vrouwen.

Na afloop kregen ze te horen dat hun partner of bij de 12% beste of bij de 12% slechtste kandidaten behoorde. Allen beweerden dat dit niets deed met hun zelfrespect.

Maar ondertussen deed het dat wel, met name bij de mannen. Alle proefpersoenen moesten, nadat ze de score van hun partner hadden vernomen, naar een scherm kijken en associëren met de begrippen ‘goed’ en ‘slecht’.

Mensen die veel zelfvertrouwen hadden, associeerden een woord als ‘ik’ sneller met ‘uitstekend’ of ‘goed’ en niet zo snel met woorden als ‘vreselijk’ of ‘slecht’.

De mannen die dachten dat hun vrouw bij de 12% besten behoorde, bleken negatieve begrippen veel vaker met zichzelf te associëren dan mannen die dachten dat hun partner bij de slechtsten hoorde.

De betere prestatie van hun vrouwen tastten het zelfrespect van de mannen dus aan. Vrouwen bleken daar geen last van te hebben. Bovendien lieten zij zich ~in tegenstelling tot hun mannen~ positiever uit over hun relatie wanneer ze hoorden dat hij succesvol was.

Eerder deze maand publiceerden wij hier bij powervrouwen.blog over het feit dat er gemiddeld vaker een echtscheiding plaatsvindt in relaties waarin de vrouw meer inkomen heeft dan de man.

Volgens een artikel in de New York Times is dat voor mannen zo moeilijk te verteren, omdat ze nu eenmaal genetisch zo geprogrammeerd zijn, dat ze met het geschoten wild voor het hele gezin (lees: salaris) thuis willen komen.

Overigens gelden bovesntaande onderzoeksuitslagen niet voor de zogenaamde ‘powerkoppels’. Daarin is het zo dat zij elkaar stimuleren en aanvullen en is 1+1 opeens 3.

Illustratie boven: ’The Politician’s Husband met David Tennant en Emily Watson. Foto: Ed Miller

Lees ook:Elke maand worden in de VS 48 vrouwen doodgeschoten door (ex-)man
Lees ook:Vrouwen die gehuurd wonen, zijn slecht voorbereid op het wegvallen van hun man
Lees ook:Vrouwelijk HBO-personeel verdient 11% minder dan mannelijke collegae
Lees ook:Vijftig tinten grijs zet aan tot vijftig tinten blauw
Lees ook:Laat winkelstraten inrichten door vrouwen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Succes vrouw knaagt aan zelfvertrouwen van haar man

  1. Chris

    Mannen zijn nou eenmaal genetisch geprogrammeerd om zich vaak neerslachtig te voelen als een vrouw het carrierewijs beter doet. Evenals een vrouw het toch ergens fijn vindt als de man het initiatief neemt en veel beslissingen maakt. God heeft het zo in de schepping gelegd.
    gr
    Chris

      /  
  2. zelfvertrouwen uitstralen

    Mannen hebben de drang om te slagen. Succes is hun maatstaaf voor geluk. Vrouwen hebben minder narcistische neigingen naar mijn mening.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>