Vrouwen zijn het meest crisis-bestendig

Het percentage vrouwen dat aan het werk is, is sinds de start van de crisis gelijk gebleven. Terwijl het aandeel mannen met werk is gedaald.

Vrouwen lijken de crisis beter te zijn doorgekomen dan mannen. Toch lijkt de emancipatie van vrouwen geen voortgang te boeken…….

Dat blijkt uit de Emancipatiemonitor 2012 van het Sociaal Cultureel Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek, waarover BNR-Radio vandaag bericht.

De stijging van de arbeidsdeelname van vrouwen is weliswaar tot stilstand gekomen op 64%, maar bij mannen liep de arbeidsdeelname terug van 82% in 2008 tot 80% in 2011.

De economische zelfstandigheid van vrouwen bleef sinds 2008 gelijk op 52%. Die van mannen daalde van 76 naar 74%. Een belangrijke oorzaak hiervan is het feit dat meer vrouwen dan mannen een deeltijdbaan hebben.

Vrouwen waren in 2011 nog steeds vaker werkloos (5,3% vs 4,9%), maar dat steeg minder hard dan onder mannen. De crisis heeft volgens onderzoekster Ans Merens (SCP) vooral toegeslagen in ‘mannelijke’ sectoren zoals de bouw en techniek. Vrouwen werken meer in de zorg, onderwijs en overheid, zegt Merens. “Daar zijn tot nu toe niet heel veel ontslagen gevallen in de crisis.” Volgens haar kan dat nog wel gaan veranderen.

Feminist en oud-Opzij-hoofdredacteur Ciska Dresselhuys wordt niet al te optimistisch van dit verhaal. “De situatie voor vrouwen gaat er de komende tijd minder goed uitzien dan we dachten op basis van deze Emancipatiemonitor.” Dresselhuys ziet vooral een groot probleem in de bezuinigingen en ontslagen in de kinderopvang. Zij verwacht dat veel vrouwen hierdoor (een deel van) hun werk zullen opgeven.

Volgens het rapport is het gebruik van professionele kinderdagverblijven en hulpouders inderdaad al iets gedaald, maar dat wordt volgens SCP en CBS voldoende gecompenseerd door een stijging in de (informele) kinderopvang door familie of vrienden.

Merens verwacht dat het zeker nog wel een jaar of 10 zal duren voordat de arbeidsdeelname van vrouwen en mannen gelijk opgaat.

Lees ook:Moeders niet minder gaan werken ondanks duurdere kinderopvang
Lees ook:Arbeidsdeelname jonge moeders veel ongunstiger dan CBS doet voorkomen
Lees ook:Amerikaanse vrouwen zijn crisis qua werkgelegenheid te boven, mannen nog niet
Lees ook:Jongere en hoogopgeleide vrouwen verwachten dat moederschap nadelig is voor carrière
Lees ook:Koude klimaat van afgelopen jaren heeft onze levensverwachting bevroren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>