Positie Afghaanse vrouwen moet geregeld voordat NAVO vertrekt

Women_Liberated_AfghanistanDe NAVO moet actief maatregelen nemen om de positie van Afghaanse vrouwen te beschermen en te verbeteren voordat de internationale troepenmacht zich in 2014 terugtrekt uit het land.

De veiligheid van vrouwen verslechtert snel in grote delen van Afghanistan en ook hun bewegingsvrijheid wordt verder beperkt…………

30 mensenrechten- en hulporganisaties uit Europa, verenigd in ENNA, luiden daarover de noodklok in een brief die zij vandaag stuurden aan NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen.

Ze dringen erop aan dat de defensieministers van de NAVO-landen tijdens hun Afghanistanberaad op 22 en 23 oktober aanstaande de maatregelen in gang zetten.

Speerpunt is dat er meer vrouwen moeten komen werken bij de Afghaanse politie, die de NAVO helpt opbouwen. Slechts 1% is vrouw; omgerekend 2000 agentes. Dat moet in 2024 zeker 10% zijn, stelt directeur Fabio Pompetti van ENNA.

Volgens hem kan en moet de NAVO de Afghaanse regering helpen een plan te maken dat ertoe moet leiden dat de vrouwen op een veilige manier hun werk kunnen doen, zowel binnen als buiten de politieorganisatie. Politievrouwen zijn vaak het doelwit van extremistische moslims.

Vrouwelijke agenten zijn hard nodig, omdat vrouwen alleen bij hen aangifte kunnen doen. Ook zijn er niet genoeg vrouwen om vrouwelijke kiezers te fouilleren, zodat zij niet kunnen stemmen bij de verkiezingen in 2014, aldus Pompetti.

De NAVO moet tevens de Afghaanse politie beter trainen in het respecteren van mensenrechten en politiemensen kunnen vervolgen voor mogelijke wandaden.

Lees ook:Niloofar Rahmadi: enige vrouwelijke piloot in Afghaanse leger
Lees ook:Schrijnend tekort aan vrouwelijke politie-agentes in Afghanistan
Lees ook:Welkom in Afghanistan: vrouw mag zonder man de deur niet meer uit!
Lees ook:Isabel Hoving zoekt vrouwelijke hoogleraren en onderzoekers voor Leiden
Lees ook:Hoe kan een vrouwenborst nou een wapen zijn?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>