Menopauzale vrouwen zijn de managers bij de orka’s

OrkaWanneer orka’s op jacht gaan, nemen de oudste vrouwtjes de leiding, zo

Zij loodsen de anderen in tijden van hongersnood naar de beste plekken om op zalm te jagen.

Deze rol verklaart mogelijk waarom orka’s, net als mensen, nog lang blijven leven nadat ze onvruchtbaar zijn geworden.

Dat blijkt uit onderzoek van Britse en Canadese biologen, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Zij bestudeerden honderden uren aan videobeelden van jagende orka’s voor de kust van de Canadese provincie British Columbia.

Doordat de dieren in deze regio al ruim 30 jaar worden geobserveerd is van alle individuele orka’s bekend hoe oud ze zijn en wat hun levensgeschiedenis is.

Uit een statische analyse van de jachtpartijen bleek dat vrouwtjes die de menopauze voorbij waren het vaakst op kop zwommen bij een aanval. Volwassen mannetjes blijven meestal in de buurt van hun moeder.

Ook uit gegevens van Chinese vissers blijkt dat oudere vrouwtjesorka’s het management voeren bij de jacht, vooral in periodes waarin de zalm (een belangrijke voedingsbron voor orka’s) schaars is.

Volgens de onderzoekers tonen de bevindingen dat vrouwtjes op leeftijd onmisbaar zijn voor hun families door hun ervaring.

“Dit is de eerste studie die laat zien dat onvruchtbare orkavrouwtjes een belangrijke rol spelen in hun samenleving doordat ze ecologische informatie opslaan in hun herinnering”, verklaart onderzoeker Darren Croft op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Lees ook:Apies kijken is zo gek nog niet: zij hebben het ‘old girls network’
Lees ook:Vrouwen verwerken pijn anders dan mannen
Lees ook:Bonobo’s zijn de feministen van het dierenrijk (en tuk op seks)
Lees ook:Feministisch blog platgegooid op Vrouwendag
Lees ook:Mannelijke hersenen bestaan niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>