Thema borstkankermaand oktober 2015: jonge vrouwen

RosiePinkFightDeze borstkankermaand vragen de organisatoren extra aandacht en geld voor de hulp aan jonge vrouwen, dat wil zeggen onder de 45 jaar, met borstkanker.

Het is in alle gevallen een ingrijpende ziekte., maar jonge vrouwen kampen vaak met een grotere ziektelast en specifieke vragen rondom thema’s als vruchtbaarheid.

Omdat het borstweefsel in de jonge borst compacter is, zijn afwijkingen moeilijker te vinden. Jongere vrouwen krijgen vaker aanvullende behandelingen als chemo- en/of hormoontherapie.

De kans op terugkeer, in de borststreek of als uitgezaaide ziekte, is groter bij jonge vrouwen en borstkanker heeft vaker overlijden tot gevolg.

Jongere vrouwen staan middenin het leven, met alle drukte van dien. Werk, een actief sociaal leven, ze zijn vaak de spil van een gezin met (jonge) kinderen. De impact van de diagnose borstkanker slaat bij hen en bij hun omgeving in als een bom.

Wat is de impact van de ziekte op werk en sociaal leven? Kun je nog kinderen krijgen? En hoe vertel je aan je kinderen dat je ernstig ziek bent?! Kun je je kinderen nog zien opgroeien? Wat doet het met je relatie? Emotioneel en seksueel?! Of, als je nog geen relatie hebt, hoe vind je een partner en wanneer vertel je dat je ziek bent geweest? Kun je nog werken? En kun je nog een hypotheek of (zorg/arbeidsongeschiktheids/kapitaal)verzekering krijgen? Prangende vragen waarmee jongere vrouwen – naast de ziekte zelf – mee geconfronteerd worden.

Voor jonge vrouwen kunnen de ingrijpende lange termijn effecten van de behandelingen de levensverwachting en de kwaliteit van leven ongunstig beïnvloeden: vervroegde overgang, vermoeidheid, het uitblijven van lustgevoelens en cognitieve problemen (zoals concentratieproblemen). Afhankelijk van de noodzakelijke behandeling kan ook de vruchtbaarheid (tijdelijk) aangetast worden.

Het zal duidelijk zijn dat méér onderzoek naar betere behandelingen en sociale ondersteuning buitengewoon essentieel is.
* in 2014 kregen 17047 mensen de diagnose borstkanker of een voorstadium daarvan
* 10% daarvan was onder de 45 jaar: 1689 vrouwen en 8 mannen
* 1 op de 10 borstkankerpatiënten is jonger dan 45 jaar
* 59% is tussen de 40-44 jaar
* 24% tussen de 35-39 jaar
* 13% tussen de 30 en 34 jaar
* 5% is jonger dan 30 jaa
* de 10-jaars overleving van borstkankerpatiënten onder de 45 jaar is met 79% minder hoog dan die van patiënten van 45-54 jaar (85%) en 55-74 jaar (83%)

Het thema voor de oktobermaand draagt Pink Ribbon uit samen met andere organisaties op het gebied van borstkanker, zoals o.a. Borstkankervereniging NederlandStichting Jong BorstkankerA Sisters HopeAmazonesKWF en Mammarosa.

Lees ook:Meer aandacht voor seksuele problemen van borst- en gynaecologische kankerpatiëntes
Lees ook:Jonge generatie vrouwen meer hoogopgeleid dan mannelijke leeftijdgenoten
Lees ook:‘Ik wou dat ik borstkanker had….’
Lees ook:Steeds meer vrouwen laten preventief ~à la Angelina Jolie~ hun borsten amputeren
Lees ook:Dr. Muriel Adank traceert genmutatie die veel borstkanker veroorzaakt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>