Cholesterolproblemen moeten bij vrouwen anders behandeld dan bij mannen

CholesterolHet verhogen van eiwitten die HDL transporteren kan een veelbelovende therapie zijn tegen hart- en vaatziekten.

Maar HDL blijkt bij mannen een andere werking te hebben als bij vrouwen.

Veel goed cholesterol (HDL) in het bloed gaat samen met een laag risico op hart- en vaatziekten.

Dit verband geldt echter niet voor het belangrijkste bestanddeel van HDL, het eiwit apoA-I………

Dit concludeert Andrea Bochem in haar proefschrift waarop zij 20 december 2013 is gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam, meldt artsennet.

Artsen weten al langer dat HDL beschermt tegen hart- en vaatziekten, in tegenstelling tot het ‘slechte’ LDL-cholesterol. Het precieze mechanisme hierachter is niet bekend. HDL-verhogende therapieën hebben niet geleid tot een lager risico op hart- en vaatziekten.

Het proefschrift beschrijft de rol van het eiwit ABCA1, dat verantwoordelijk is voor het transport van cholesterol van vaatwand naar HDL. Het eiwit heeft echter meer functies. Het reguleert de mobilisatie van cellen uit het beenmerg en de milt, onderdrukt ontstekingen in de vaatwand en is van invloed op de productie van bloedplaatjes en het ontstaan van trombose. Verhoging van ABCA1 kan daarom een veelbelovende therapie zijn.

Dr. Andrea Bochem keek ook naar de rol van HDL en LDL in de hormoonproductie in de bijnier. HDL blijkt daar bij mannen een andere uitwerking te hebben dan bij vrouwen. Dit onderstreept het belang van seksespecifieke analyses in cholesterolgerelateerd onderzoek.

Lees ook:‘De Hartstocht’: meer onderzoek naar hart- & vaat-ziektes van vrouwen
Lees ook:Menopauze: niet alles is tijdelijk
Lees ook:QUIZ: wat weet jij over het vrouwenhart?
Lees ook:Hangt uw rode kleding al klaar voor morgen?
Lees ook:Queen of Hearts: NL hartonderzoek bij vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>