Slaap jij van zondag op maandag ook zo beroerd?

SleeplessElke keer als ik slecht slaap bedenk ik me dat het een nacht van zondag op maandag is. En vannacht was het helemaal niet veel door de volle maan. Ja, die heeft zeker haar invloed op veel vrouwen.

Toch zou dat niet helemaal de schuld zijn van het begin van de nieuwe werkweek. Het heeft te maken met een ‘sociale jetlag’……..

Volgens een online enquête onder ruim 3000 mensen blijkt 39% het op zondag moeilijker te hebben om in te dommelen. 70% daarvan heeft zelfs 30 minuten of meer nodig dan op andere dagen..

Op zondag is het aantal mensen dat moeilijk de slaap van dubbel zo hoog als op zaterdag. Dinsdagen en donderdagen zijn dan de makkelijkste dagen om weg te tukken.

Het heeft ook met het slaap-waak ritme van het weekend te maken. “Het laat opblijven op vrijdag- en zaterdagavond – en het bijgevolg langer slapen op zaterdag- en zondagochtend – brengt je biologische klok in de war. Tegen zondagavond is je lichaam gewend aan langer opblijven en langer slapen”, legt hij verder uit.

Een andere factor is ongetwijfeld stress. Van de mensen die voltijds werken, beschouwt de helft zondag als de moeilijkste dag om in slaap te vallen. 43% van de thuisblijvende vrouwen zei hetzelfde, 36% van de werklozen en 27% van de studenten.

Als de stress je wakker houdt, raadt dr. Breus aan om je gedachten en zorgen neer te schrijven in een soort dagboek. Daar kan je ook to do-lijsten, doelen en problemen voor de komende week in kwijt. “Op die manier zul je op zondagavond niet de hele tijd liggen nadenken.”

Natuurlijk is ook een goede slaaphygiëne erg belangrijk, net zoals op de andere dagen van de week. Je slaapkamer moet zo koel, donker, stil en vrij mogelijk zijn, ook van afleidende en lichtgevende elektronische apparaten.”

Lees ook:Op zondag hebben vrouwen de meeste stress
Lees ook:Arianna Huffington: ‘Slaap jezelf een weg naar de top!’
Lees ook:Bij Volle Maan slapen niet alleen heksen slechter
Lees ook:Hoogopgeleiden ontspannen niet in weekends, wel op vakantie
Lees ook:Carrièrevrouwen zijn gevoelig voor alcoholverslaving

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>