Vrouwen vinden klagen over gynaecologische ongemakken ‘gezeur’

WomenCyclusNa een lange carrière in de gynaecologie neemt Hans Brölmann op 1 juli afscheid van VUmc. Hij was van groot belang voor de minimaal invasieve chirurgie op zijn vakgebied: geen grote operatiewonden, maar kleine openingen in de buik.

Hij verichtte in Nederland pionierswerk door deze ‘sleutelgatchirurgie’ naar een hoger niveau te brengen en te implementeren in de gynaecologie. Vrouwen profiteren hiervan, worden minder lang opgenomen in het ziekenhuis en herstellen sneller.

Veel vrouwen onderschatten echter de gevolgen van niet-kwaadaardige gynaecologische aandoeningen, zoals menstruatiestoornissen. Zij denken al snel ‘daar zeur je niet over’ waardoor behandeling te laat of helemaal niet wordt gestart. De aandoeningen tasten zo vaak onnodig de kwaliteit van leven aan.

Ook wetenschappelijk onderzoek naar deze goedaardige vrouwenziekten loopt achter. Om verbeteringen te realiseren heeft VUmc het Women’s health research fund opgericht. Dat richt zich op de emancipatie van de medische zorg voor vrouwen. Hierbij gaat het om zowel genderspecifieke als gendersensitieve problemen, onderzoek en behandelingen zijn immers vaak alleen maar gericht op de man, en niet op de vrouw. Ook zitten afwijkingen van de baarmoeder en gerelateerde klachten nog altijd teveel in de taboesfeer.

Brölmann: “Het is van het grootste belang dat we vrouwen meer aandacht gaan geven in het medisch onderzoek. Veel te lang heeft de man hierin centraal gestaan. We zijn blij met de toezegging van oud-kamervoorzitter Gerdi Verbeet dat zij ambassadeur wil zijn voor ons fonds wat we hiervoor speciaal in het leven hebben geroepen.”

Prof. Dr. Hans Brölmann spreekt op morgen, 1 juli 2016, zijn afscheidsrede uit.

Lees ook:Liz Obert maakt leven met bipolaire stoornis zichtbaar
Lees ook:ZUIDAS-LOL: vrouwen sprinten op stiletto’s, mannen in 3-delig grijs
Lees ook:Prof. Doorewaard neemt afscheid met college over genderongelijkheid
Lees ook:Op Dress Red Day in het rood naar het VUmc
Lees ook:Marleen Temmerman gaat weer naar Afrika

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>