Vijfjaarlijkse ‘uitstrijkje’ gaat testen op HPV

Het RIVM heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen aangewezen om alle uitstrijkjes van vrouwen eerst gaan onderzoeken op de aanwezigheid van het humaan papilloma virus (HPV).

Alle uitstrijkjes van vrouwen uit Groningen, Friesland, Drenthe, IJsselland, de kop van Noord-Holland en een groot deel van Flevoland worden daartoe onderzocht in het laboratorium van het UMCG.

Pas als het DNA van dit virus aangetoond wordt, wordt het uitstrijkje beoordeeld op afwijkende cellen. Veel vrouwen (en mannen) raken een keer in hun leven besmet met HPV. Meestal ruimt het lichaam dit virus zelf op, maar soms niet. Dan kan baarmoederhalskanker ontstaan.

Door in het verbeterde bevolkingsonderzoek te kijken of in het uitstrijkje HPV aanwezig is, is eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op het krijgen van baarmoederhalskanker.

Lees ook:HPV-vaccinaties bij jonge meiden lijken goed te werken!
Lees ook:Focus bij HPV-prikken voor meiden moet liggen op genitale wratten en niet op kanker
Lees ook:6 van de 10 meiden haalt prik tegen baarmoederhalskanker
Lees ook:Driekwart van de Ebola-doden is vrouw
Lees ook:Straft God de grefo’s met rodehond of straft God ons met rodehond van de grefo’s?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>