Cursus ‘omgaan met vrouwen’ voor migranten

burka-bikiniWat veel Europese landen niet durven, doet Noorwegen wel: lessen geven voor migranten over hoe ze vrouwen moeten behandelen.

Die moet mensen uit conservatieve samenlevingen beter voorbereiden op de vrijere Europese waarden en normen.

Voor sommigen is het bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat vrouwen hier in rokjes over straat lopen of hun geliefde openlijk zoenen.

Met de cursus wil Noorwegen seksueel en andere soorten geweld voorkomen.

Dat schrijft de New York Times.

Veel Europese landen zijn bang migranten te stigmatiseren als potentiële verkrachters en zo als voer te dienen voor politici die tegen vluchtelingenopvang zijn.

Een van de basisprincipes van de cursus is: ‘Iemand tot seks verplichten is niet toegestaan in Noorwegen, zelfs wanneer je met die persoon getrouwd bent’. Ook wordt erop gewezen dat Noorwegen een lange christelijke traditie heeft, maar dat religie losstaat van de wet.

Ook Denemarken is er voorstander van dergelijke seksuele opvoeding in te voeren bij de verplichte taallessen voor vluchtelingen. In het Duitse Beieren wordt er al met zulke cursussen geëxperimenteerd.

Maar het voortouw nemen, dat doet Noorwegen. Het land biedt al sinds 2013 dergelijke programma’s aan en nam ngo Alternative to Violence onder de arm om werknemers van asielcentra op te leiden om cursussen te organiseren. Noorwegen investeerde ook in tolken, en gaat nu na of dat positieve resultaten oplevert en of dat programma voortgezet wordt.

Volgens klinische psycholoog Per Isdal is het riskanter om niks te ondernemen. “Veel vluchtelingen komen uit andersoortige culturen waar vrouwen niet dezelfde rechten hebben als mannen, maar iemands eigendom zijn. We moeten hen helpen zich aan te passen aan de nieuwe samenleving.”

Lees ook:België volgt Noors voorbeeld met cursus ‘respect voor vrouwen’ voor migranten
Lees ook:Helft Nederlandse rechterlijke macht is vrouwelijk
Lees ook:Cursus voor vluchtelingen ‘omgaan met vrouwen’ wordt al jaren gegeven in België
Lees ook:Hoe tolerant is Nederland?
Lees ook:Madeleine de Cock Buning vice-voorzitter Europese Media Raad

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>