Vrouwen-kogel is door de Anglicaanse Kerk

FemaleBishopsNa jaren discussie heeft de Kerk van Engeland, beter bekend als de Anglicaanse kerk, het bisschopsambt opengesteld voor vrouwen.

Gisteren stemde ruim tweederde van de generale synode voor het aannemen van het voorstel…..

De kerk probeerde de regelgeving al 2 jaar geleden door te voeren, maar stuitte toen op verzet van de conservatieve vleugel van de geloofsgemeenschap.

Het openstellen van het bisschopsambt wordt gesteund door premier David Cameron en aartsbisschop van Cantebury Justin Welby.

In 1993 verraste de Kerk van Engeland Groot-Brittannië door het priesterambt open te stellen voor vrouwen. Ook dit besluit kwam pas tot stand na een heftig debat tussen de progressieve en conservatieve vleugel van de Kerk.

Het jaar daarop werden 32 vrouwen tot priester benoemd. De bisschop die de eerste benoeming deed gokte destijds dat het nog zo’n 10 jaar zou duren voordat de eerste vrouwelijke bisschop zou worden aangesteld.

De afgelopen jaren maakte de Anglicaanse kerk een voorzichtige progressieve beweging door. In 2010 waren er voor het eerst meer vrouwelijke dan mannelijke anglicaanse priesters. Ook gaan er meer stemmen op om homoseksuele priesters te benoemen en een vorm van Anglicaans homohuwelijk in te stellen.

Lees ook:Anglicaanse Synode vergadert over vrouwelijke bischoppen
Lees ook:Pat Storey is eerste vrouwelijk bisschop in Anglicaanse kerk Europa
Lees ook:Kerk van Engeland heeft haar eerste vrouwelijke bisschop
Lees ook:Dit jaar nog de eerste vrouwelijke bisschoppen in Anglicaanse Kerk
Lees ook:Marieke Ridder wordt priester in Oud Katholieke Kerk Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>