Iran doet de legging voor vrouwen in de ban

LeggingsWe schreven er eerder deze week al over: in Iran komt het moslim-fundamentalisme weer steeds meer naar boven en dat heeft met name gevolgen voor vrouwen.

Werden ze eerder deze week al de toegang ontzegd bij een volleybalwedstrijd; vanaf vandaag is ook een ander heikel issue door het parlement gejast: namelijk het verbod op de legging……

Dat meldt Der Spiegel.

Enkele conservatieve parlementariërs hadden de minister van Binnenlandse Zaken Abdolreza Rahmani Fazli op het matje geroepen.

In Iran gelden strenge kledingregels: vrouwen moeten sluiers dragen. Daarnaast adviseeert de geestelijke leiding een wijde jas en een lange broek, zodat er geen mannen in verleiding komen.

De zedenpolitie controleert de regels. Maar die handhaaft soms streng en soms minder streng.

De conservatieven vonden dat de minister zich drukker moest maken om vrouwen die een legging dragen.

“Waarom is de minister van Binnenlandse Zaken niet geïnteresseerd in vrouwen die leggings dragen in Teheran en andere steden? Waarom past hij slechts halfslachtig de wet toe waarin staat dat kuisheid en het dragen van een sluier moet worden bevorderd?”

In meerderheid vond het parlement van Iran dat een legging iets anders is als een broek. Het besluit tot verbieden kwam na het uitgebreid bestuderen van een aantal foto’s van vrouwen in legging.

De minister reageerde bedeesd op de vragen van het parlement. Hij zei nog maar kort in functie te zijn en niet verantwoordelijk te zijn voor het beleid van de regering Ahmadinejad. Hij kreeg uiteindelijk een gele kaart voor zijn optreden.

Lees ook:De legging maakt Iran ‘onveilig’
Lees ook:Hanneke Schuiling volgt Laura van Geest op
Lees ook:Attje Kuiken nieuwe vice-fractievoorzitter PvdA
Lees ook:Iran krijgt voor het eerst een vrouwelijke ambassadeur
Lees ook:Man wil weten hoe vrouw in legging zich voelt en neemt proef op som

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>