Vlaamse nieuwslezer: ‘Achterlijke vorm van Islam in Saoedi Arabië’

PrinsesAstridSaoediNieuwslezer Johan De Ryck heeft in het nachtelijke uitzending op de VRT-radio gezegd dat Saoedi-Arabië een van de meest achterlijke vormen van islam belijdt.

Hij deed de uitspraak tijdens het nieuws van 2 uur in een item over een Belgische economische missie naar het land onder leiding van prinses Astrid……..

Dat schrijft De Morgen.

Prinses Astrid is, in het gezelschap van Didier Reynders (MR, Buitenlandse Zaken) en een 300-tal Belgische zakenmensen van 172 bedrijven, op bezoek in Riyad.

De prinses is de enige vrouw in het gezelschap die geen hoofddoek of abaya, een verhullende lange jurk, hoeft te dragen, zei De Ryck. Hij sloot zijn bericht af met de zin: “Saoedi-Arabië belijdt een van de meest achterlijke vormen van islam.”

De journalist wordt vandaag op het matje geroepen door de hoofdredactie van de VRT.

“Dit kan uiteraard niet”, zegt hoofdredacteur Griet De Craene, verantwoordelijk voor de radio. “We beraden ons nog over de mogelijke gevolgen.”

De hoofdredactie en De Ryck zullen ook overleggen met de Deontologische Adviesraad van de VRT, die moet beoordelen of de journalist over de schreef is gegaan.

Op mogelijke sancties die tegenover zo’n fout staan wil De Craene niet vooruit lopen.

Johan De Ryck was niet bereikbaar voor commentaar. Hij verzorgt al jaren de nachtelijke nieuwsuitzendingen tussen middernacht en 4 uur ‘s ochtends. Hij is gespecialiseerd in Noord-Korea, Defensie en land- en tuinbouw.

Lees ook:Prinses Astrid hoeft zich niet te bedekken in Saoedi Arabië, haar reisgenotes wel
Lees ook:Belgische correspondent mag geen vrouwen filmen in Saoedi Arabië
Lees ook:Margot Wallström heeft gelijk over Saoedi Arabië, maar krijgt het niet
Lees ook:Eerste spotje over borstkanker in Saoedi Arabië
Lees ook:Saoedische vrouwen registeren zich om voor ‘t eerst te stemmen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>