Ook SOA-AIDS Nederland pleit voor Nieuw Zeelands prostitutiemodel

hookerDe fors uitgeklede prostitutiewet van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten wordt op zijn vroegst in juli volgend jaar ingevoerd.

De registratieplicht en de vergewisplicht, 2 belangrijke peilers van het aanvankelijke wetsvoorstel, zijn geschrapt.

De Eerste Kamer stuurde Opstelten terug naar zijn bureau…….

De prostitutiewet behelst nu alleen nog een vergunningenstelsel voor seksbedrijven en de verhoging van de minimumleeftijd voor prostituees van 18 naar 21 jaar.

Soa Aids Nederland maakt bezwaar tegen deze wet en roept de overheid op alsnog te kiezen voor het Nieuw-Zeelandse model.

Dit kenmerkt zich door een tweesporenbeleid: strenger aanpakken van misstanden enerzijds en volledige acceptatie van sekswerkers anderzijds.

Met een dergelijke aanpak zou precies worden bereikt wat minister Opstelten van Justitie beoogt, schrijft SOA AIDS op de website

Op dit moment is de prostitutie in Nederland gelegaliseerd. “Met het nieuwe wetsvoorstel gaan we in omgekeerde richting”, stelt woordvoerster Marieke Ridder. “Met de voorgestelde registratieplicht, de leeftijdsverhoging en een geringer aantal vergunde werklocaties, kiest de minister voor gedeeltelijke criminalisering. Registreer je je niet als prostituee, dan ben je strafbaar. Ook wanneer je als prostituee tussen de 18 en de 21 bent of als je op een locatie zonder vergunning werkt, is dit het geval.”

In Nieuw-Zeeland worden prostituees niet gecriminaliseerd. Er bestaat daar een intensieve samenwerking tussen de politie en de sekswerkers. Dit vergroot de veiligheid.

Het bijzondere van het Nieuw-Zeelandse model is dat de overheid ervoor heeft gekozen om sekswerkers een belangrijke stem te geven bij wetgeving en beleid. De overheid zorgt ervoor dat prostituees zich zo goed mogelijk organiseren in ‘vakbonden’ en de prostituees zijn goed op de hoogte van hun rechten. Ze zijn in staat hun klanten te verplichten tot veilige seks en hun eigen seksuele gezondheid te beschermen. Ook durven ze eerder aangifte te doen bij geweld.

Goed prostitutiebeleid bestrijdt misstanden, waarborgt mensenrechten, verleent toegang tot de gezondheidzorg en garandeert goede arbeidsomstandigheden voor prostituees. Het Nieuw-Zeelandse Model zorgt hiervoor. In Nederland is daar momenteel geen sprake van. De Nederlandse oveheid biedt weinig ondersteuning aan belangenorganisaties van prostituees.

Bestaande wetten in Nederland op het gebied van arbeids- vreemdelingen- en strafrecht bieden voldoende waarborgen om misstanden als mensenhandel te bestrijden, stelt Soa Aids Nederland.

Een nieuwe wet gericht op de registratie en criminalisatie van sekswerkers loopt het risico averechts uit te pakken. Soa Aids Nederland pleit voor een aanpak die bestrijding van mensenhandel en prostitutiebeleid uit elkaar trekt en inversteert in beter toegeruste professionals, zoals maatschappelijk werkers, verpleegkundigen en politieambtenaren.

Daarbij is een nauwe samenwerking nodig tussen verschillende disciplines, ook in een bredere Europese context.

Lees ook:Internationale sekswerkers naar Amsterdam voor congres betere werkomstandigheden
Lees ook:Extra geld voor prostituees die uit de branche willen
Lees ook:Seks met gedwongen prostituee nog niet strafbaar
Lees ook:Reisorganisatie TUI, PLAN en ECPAT geëerd vanwege hun strijd tegen kindersekstoerisme
Lees ook:Straf de hoerenlopers voor gebruik van slachtoffers mensenhandel, niet de vrouwen zelf!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>