Gouden Ganzenveer 2016 voor Xandra Schutte

goudenganzenveer_w260De Gouden Ganzenveer 2016 wordt toegekend aan Xandra Schutte, journaliste en hoofdredactrice van weekblad De Groene Amsterdammer.

Gerdi Verbeet, voorzitter van Academie De Gouden Ganzenveer, maakte dat gisteravond bekend in het tv-programma OPIUM.

Schutte (52) heeft veel geschreven over literatuur, kunst en feminisme. Ze is sinds 2008 hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Eerder had ze dezelfde functie bij Vrij Nederland en was ze redacteur van enkele literaire tijdschriften.

Volgens de academie levert Schutte een gezaghebbende bijdrage aan de Nederlandstalige cultuur “door de combinatie van schrijftalent, creativiteit, eigenzinnigheid en kwaliteitsbesef met het vermogen tot faciliteren en stimuleren van jongere generaties”.

De academie is vol lof wat Schutte met De Groene Amsterdammer heeft bereikt. “Zij wist het om te vormen tot een breed en bloeiend platform voor serieuze essayistiek en journalistiek en tot broedplaats voor jong journalistiek talent.” Schutte is sinds 2008 hoofdredacteur van het opinieweekblad. Eerder was ze onder meer kunstredacteur van het blad en zette ze de boekenbijlage Dichters & Denkers op.

De Gouden Ganzenveer gaat elk jaar naar een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. De leden van de academie zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven.

De prijs bestaat uit een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de academie. Schutte krijgt de prijs op 21 april uitgereikt.

Lees ook:Aukje van Roessel wint Anne Vondelingprijs
Lees ook:Floor Rieder heeft het Gouden Penseel
Lees ook:Annejet v/d Zijl’s avond in ‘Zomergasten’: de kracht van verhalen vertellen
Lees ook:De Groene Amsterdammer wil OPZIJ kopen
Lees ook:Hille van der Kaa nieuwe hoofdredacteur BN de Stem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>