Lintjesregen? It’s raining men!

its-raining-manBij de traditionele lintjesregen kregen gisteren 2838 Nederlanders weer een koninklijke onderscheiding voor verdiensten aan de samenleving.

Om die te krijgen moet je worden voorgedragen en vervolgens een flinke screeningsprocedure doorlopen.

Dachten we, maar ik heb eerst ontzettend moeten lachen en daarna opnieuw getwijfeld aan het fenomeen ‘lintje’ toen ik van de stunt van Rambam-radiopresentator Jelte Sondij vernam.

Zij hadden namens een willekeurige ‘Utrechter’ een verzoek ingediend. “Je moet dan allerlei papieren opsturen, en aangeven wat voor projecten diegene gedaan heeft. Dat hebben we allemaal verzonnen”, vertelt hij. “In het voorstel stonden allerlei goede doelen-projecten. Over de teckelvereniging en ecologisch tuinieren.”

Maa nu komt de grap: de onderscheiding werd zowaar toegekend.

“Uiteindelijk wilde de persoon wiens naam het programma had gebruikt zelf het lintje niet in ontvangst nemen. Dus heb ik het gedaan”, aldus Sondij. En dus ging hij als een soort Koot & Bie-typetje met een plakbaard en pruik op naar het stadje aan de grag.. “En daar heb ik als willekeurige Nederlander een lintje in ontvangst genomen. Ik kreeg van de burgemeester nog een speech over mijn niet-bestaande goede daden.”

Gebakken lucht dus. Luisterend naar een uitzending van BNR realiseerde ik me dat dit jaarlijks ook nog eens een hengstenbal is.

Minister Bussemaker van Emancipatie roept daarom iedereen op om voor volgend jaar vooral vrouwen voor te dragen. Bij de ‘regen van dit jaar’ valt op dat er dubbel zoveel op mannen. 1815 tegen 1023 vrouwen.

“Er zijn zo veel vrouwen die zich enorm inzetten voor de samenleving”, aldus Bussenmaker. “Ik roep mensen altijd wel heel erg op om vrouwen voor te dragen en ik zou tegen alle luisteraars willen zeggen: doe het vooral, voor al die vrouwen die een belangrijke bijdrage aan de samenleving hebben geleverd.”

Ja jongens, het spijt me voor al die mensen die zo trots zijn op hun ‘lintje’, maar het houdt dus eigenlijk alleen maar in dat je heel slijmballerige vrienden en collega’s om je heen moet verzamelen. Die heb ik niet, dus ik hoef me ook geen zorgen te maken dat ik nee moet gaan zeggen met m’n poffertjeshoofd.

Lees ook:1116 Nederlandse vrouwen onderscheiden met ‘een lintje’
Lees ook:Juweliersvrouw die overvallers dood schoot, is heldin op internet
Lees ook:100 jaar kopzorgen van vrouwen III. Schokkend: de Arabische wereld
Lees ook:Voor het eerst meer vrouwen dan mannen die Brits lintje ontvangen
Lees ook:Stella McCartney ontwerpt badge tegen vrouwenmishandeling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>