Hilde Pach krijgt Martinus Nijhoff Prijs voor vertalingen uit Hebreeuws

hilde_pachHilde Pach is de winnares van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2014.

Ze krijgt deze onderscheiding voor haar vertalingen vanuit het Hebreeuws naar het Nederlands……..

Dat heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds vrijdag bekendgemaakt.

Het fonds reikt de prijs, bestaande uit €35.00,-, morgen uit tijdens de landelijke manifestatie Nederland Vertaalt in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Pach werkt sinds 1985 aan een omvangrijk vertaaloeuvre van hoog niveau, aldus het fonds. “Haar vertalingen vanuit het Hebreeuws van de literaire werken van Amos Oz, beschouwd als de grootste Israëlische schrijver van dit moment, maken een belangrijk deel uit van haar werk.”

Naast haar vertalingen van werken van Amos Oz en David Grossman, heeft Hilde Pach zich toegelegd op het vertalen van werken van diverse jonge auteurs, waaronder Nir Baram. Als recensent en docent ijvert Pach voor het beter bekend maken van de Israëlische literatuur bij het Nederlandse publiek.

Het fonds prijst Pach voor het in zuiver en soepel Nederlands dicht bij de brontekst blijven, ondanks de grote verschillen tussen de 2 talen.

De Martinus Nijhoff Vertaalprijs is de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor literair vertalers. De prijs werd in 1955 voor het eerst uitgereikt ter nagedachtenis aan dichter en vertaler Martinus Nijhoff, lid van het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Lees ook:Natalie Portman verfilmde het leven van Amos Oz
Lees ook:Kim van Norren ontvangt Sieger White Award
Lees ook:Prinses Beatrix klikt o.a. Caroline de Westenholz een Zilveren Anjer op
Lees ook:Heddy Honingmann krijgt Prins Bernhard Cultuurprijs
Lees ook:‘Mijn zusje, de soldaat’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>