Joke van Leeuwen wint AKO Literatuurprijs

Het boek ‘Feest van het begin’ Joke van Leeuwen is vanavond bekroond met de AKO Literatuurprijs 2013.

Zij ontving in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen een sculptuur van Eugène Peters en een bedrag van €50.000,= van Stichting Jacques de Leeuw.

Dit werd live tijdens de uitzending van NIEUWSUUR bekendgemaakt door juryvoorzitter Patrick Janssens.

De jury motiveert haar keuze als volgt: “Het winnende boek stelt universele vragen over schoonheid en waarheid; het leven fris aanvaarden met inbegrip van alle malheur. Deze auteur schrijft als een meesterlijk pianist die de toetsen lichtjes beroert.”

In ‘Feest van het begin’ heeft Van Leeuwen zich gebaseerd op de memoires van Charles-Henry Sanson, de Parijse beul die van 1739 tot 1806 duizenden mensen om het leven bracht.

Joke van Leeuwen werd bekend als kinderboekenschrijver en illustrator en won onder meer een Gouden Griffel, een Gouden Penseel en de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre.

De laatste jaren schreef ze steeds meer boeken en gedichten voor volwassenen, waaronder haar roman ‘Alles nieuw’ in 2008 en de gedichtenbundel ‘Half in de zee’ in 2012 en het nu bekroonde ‘Feest van het begin’ in 2012.

De andere genomineerden waren ‘De Boerenoorlog’ van Martin Bossenbroek, ‘De vergelding’ van Jan Brokken, ‘Hoe ik een beroemde Nederlander werd’ van Wouter Godijn, ‘La Superba’ van Ilja Leonard Pfeijffer, ‘De dode arm’ van Allard Schröder.

Deze Toplijst van 6 titels werd eind september door de jury geselecteerd uit de Tiplijst van 25 boeken die weer eerder bekend werden gemaakt.

Het was de 27e maal dat de AKO Literatuurprijs werd uitgereikt.

Lees ook:Joke van Leeuwen benoemd tot ‘Dichter der Nederlanden’
Lees ook:‘Toen ik je zag’ van Isa Hoes is Gouden Boek
Lees ook:Esther Gerritsen genomineerd voor zowel de Libris- als de Jongerenprijs
Lees ook:Floor Rieder heeft het Gouden Penseel
Lees ook:Maartje Wortel wint BNG Literatuurprijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>