Agave Kruijssen wint Thea Beckmanprijs met ‘De keerzijde van de keizer’

AgaveKruijssenAuteur Agave Kruijssen heeft de Thea Beckmanprijs gewonnen met haar jeugdroman ‘De keerzijde van de keizer’.

Het boek gaat over de 12-jarige Theoderic, de jongste bastaardzoon van keizer Karel de Grote, die door zijn moeder naar Aken wordt gestuurd om zijn halfbroer Lodewijk te doden….

De winnares kreeg de prijs vandaag uitgereikt in het Archeon in Alphen aan den Rijn.

“Agave Kruijssen schreef een rijk, genuanceerd en meeslepend verhaal rond een van de meest tot de verbeelding sprekende keizers aller tijden”, aldus het juryrapport.

De Thea Beckmanprijs is de jaarlijkse prijs voor het beste historische jeugdboek.

Agave Kruijssen ontving de prijs uit handen van Anna Woltz, de winnaar van vorig jaar.

Naamgeefster van de onderscheiding: Thea Beckman (1923-2004) schreef zeer bekende Nederlandse jeugdboeken met een historische inhoud, waarvan ‘Kruistocht in spijkerbroek’ wellicht de bekendste is.

Eerdere historische jeugdromans van Agave Kruijssen speelden zich ook af in de riddertijden van King Arthur en Karel de Grote.

Niet alleen middeleeuwse verhalen, maar ook verhalen uit recentere geschiedenis verwerkt Agave in haar boeken. Zo werkte ze mee aan de bundel Vergeten oorlog over minder bekende kanten van de Tweede Wereldoorlog, schreef ze over de 18e en 19e eeuw en onlangs werkte ze mee aan de bundel ‘Over vroeger en nu – Verhalen bij de canon’. In deze bundel neemt zij ook de nieuwe tijd voor haar rekening met verhalen over bijvoorbeeld de eerste televisieuitzending in Nederland en de gaswinning in Slochteren.

“Een goed verhaal moet jong en oud in de ban houden”, vindt Agave. Want een mooi avontuur maakt jongeren volwassen en volwassenen jonger. Vroeger zaten hele families ademloos naar één verhaal te luisteren, rond de kachel of bij het kampvuur. Zo’n verhaal brengt spanning én geborgenheid. Dit ‘kampvuurgevoel’ wil Agave haar lezers meegeven.

Lees ook:Wilma Geldof wint Thea Beckmanprijs
Lees ook:Helga Ruebsamen te gast bij reprise ‘Hier is …. Adraan van Dis’
Lees ook:‘De moord op Margaret Thatcher’ nu in het Nederlands
Lees ook:Zaterdag trouwt Thea (12) met Geir (37)
Lees ook:Hoe dit 12-jarig kindbruidje in het huwelijk treedt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>