Congolese zuster Angélique onderscheiden met prijs UNHCR

AngéliqueNamaikaDe Congolese non Angélique Namaika (46) krijgt de zogeheten Nansen-prijs voor haar inzet voor vluchtelingen.

Angélique Namaika zet zich in een afgelegen deel van het noordoosten van de DR Congo in voor vluchtelingen.

Meer bepaald voor ontheemde vrouwen en meisjes die konden ontkomen aan de wreedheden van de LRA-rebellen………

Dat meldt het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR).

Aan de prijs is een bedrag van €75.000,= verbonden. Het geld wordt geschonken door Noorwegen en Zwitserland. Zuster Angélique zal het aanwenden voor de vrouwen die ze helpt in het noordoosten van Congo.

Zuster Angélique en haar ‘Centre pour la réintégration et le développement’ veranderden het leven van meer dan 2000 meisjes en vrouwen die voordien met allerlei geweld werden geconfronteerd van de rebellen van het Oegandese Verzetsleger van de Heer (LRA).

Heel wat van de vrouwen die zuster Angélique steunt werden eerder ontvoerd. Ze moesten dwangarbeid doen, werden geslagen, verkracht en mishandeld. Sommige vrouwen werden vermoord.

Door haar persoonlijke benadering helpt zuster Angélique de meisjes en vrouwen om hun trauma’s te overwinnen. In veel gevallen werden deze meisjes en vrouwen door hun families verstoten wegens al wat ze hadden meegemaakt.

Bij zuster Angélique leren de vrouwen een vak. Ze gaan terug naar de schoolbanken of richten kleine bedrijfjes op. Kortom, ze kunnen een nieuwe start in het leven maken. Veel vrouwen noemen Angélique dan ook gewoon ‘moeder’.

Volgens een recent rapport zou het geweld van het LRA sinds 2008 zowat 320.000 mensen hebben doen vluchten in de Oostelijke Provincie in Congo. Soms moesten de mensen herhaaldelijk op de vlucht slaan. Massa’s ontheemden hebben nu nog altijd schrik om naar huis terug te keren.

Lees ook:Angelina Jolie in verkrachtingshoofdstad van de wereld: Congo
Lees ook:Dansen op Vagina Dag!
Lees ook:Angelina Jolie opent Afghaanse school voor meisjes met geld van haar sieradenlijn
Lees ook:UNICEF luidt noodklok over dodelijke verkrachtingen van zeer jonge meisjes in Congo
Lees ook:Persoonlijke correspondentie Simone De Beauvoir onder de hamer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>